Sháníte dárek pro roční dítě, ale nejste si úplně jistí, co ho v tomto věku potěší? Mrkněte na naše tipy.

Dárky pro roční dítě

 

Co umí roční dítě?

Chcete vědět, jak rozvíjet a zabavit roční dítě? Pak se bude hodit pár slov o tom, co umí a potřebuje aneb psychomotorický vývoj dítěte okolo 1 roku ve zkratce. Každé dítě je jiné a tabulky jsou jenom tabulky. Přesto ale, pokud vybíráte dárek pro roční dítě a vůbec netušíte, co takový drobek umí a chce, pomůžeme vám se trochu zorientovat. První rok je pro dítě rokem nejrychlejšího a největšího vývoje v celém životě. Zhruba kolem 12 měsíců dítě umí:

  • sedět hezky a dlouho s narovnanou páteří (a hrát si u toho),

  • pohybovat se z místa na místo (ať už lezením po čtyřech, v medvědovi, nebo už prvními krůčky),

  • uchopovat i malé věci (jako např. kuličku či tkaničku) a několik věcí najednou, 

  • stavět a bourat komíny, 

  • používat pár slovíček, 

  • reagovat na pár jednoduchých slovních spojení,

  • ukazovat svá přání,

  • zapojit se do hry např. s míčem,

  • jíst samostatně i malá sousta,

  • pomáhat při oblékání, uklízení a všech “dospěláckých” činnostech, 

  • poznávat a ukazovat zvířátka v knížce…


Podle toho je jasné, že už jde o malého-velkého člověka, který chce objevovat a zkoumat, a to ideálně co nejvíce po vlastní ose. Ochutnávání světa všemi smysly a touha zapojovat se do každodenního chodu domácnosti je na pořadu dne každého ročního dítěte. Máme pro vás 33 tipů na dárky pro roční dítě, které potěší i jeho rodiče. Rozdělili jsme je do několik kategorií pro snadnější orientaci. Takže jaký dárek je nejlepší pro roční dítě?

 

Dárky pro roční dítě

 

Hračky do vody pro roční dítě

Co mají rády skoro všechny roční děti? Vodu, koupání a hry ve vaně! 

Hračky do vody jako dárek pro roční dítě

 

 

Vodní mlýnek s kuličkami do vany

Hračky do vany jsou sázkou na jistotu skoro pro každé roční dítě. Každá koupel se díky vodnímu mlýnku promění na zábavu. Proud vody postupně protéká hračkou, roztáčí kola a nechává roztančit barevné kuličky. Děti se tak učí, jak funguje princip akce a reakce a užívají si . Kromě toho také díky mlýnku nebudou chtít vylézat z vany a hledat zábavu jinde. 

Kouzelný kohoutek s nekonečným proudem vody 

Tato hračka do vody Yookidoo překvapí roční dítě různými vodními efekty a zpestří tak každé koupání. Vodní kohoutek se k vaně připevní pomocí přísavek a nekonečný proud vody (kterou čerpá z vany) může začít. Stačí zmáčnout veselý obličej a pak už může roční dítě plnit kelímky, skládat je na sebe, ucpat proud vody a vytvořit tak vodotrysk…

Kačenky do vody 

Klasické kachničky do vody nikdy neomrzí. Dá se s nimi vymyslet spousta různých her. A když pořídíte třeba rovnou tuhle rodinku kačenek do vany, zabavíte se s dítětem i vy. Pokud má vaše dítě jiné oblíbené zvíře, vyberte mu třeba plavací rybičku, tučňáka nebo ponorku

 

 

Interaktivní hračky pro roční dítě

Interaktivní hračky pro roční dítě

Velké kuličkové prostrkávadlo 

Barevné kuličky běhají po cestičkách dopředu a dozadu, tam a zase zpátky. Děti se s prostrkávadlem učí barvy, rozvíjejí jemnou motoriku a také schopnost vnímat prostor. Kudy asi kulička přijede, když odjela tudy? Roční miminko si tyhle kuličky určitě zamiluje a bude si s ním hrát dlouhé hodiny. 

Aktivní kostka s motorickým labyrintem 

Jedna hračka, 8 různých aktivit, které jsou zábavné a naučné zároveň. Horní část kostky s labyrintem je vyndavací. Roční dítě může u kostky sedět, stát, koukat do ní, otáčet mlýnkem, ozubenými kolečky, pozorovat se v zrcadle, vkládat rybky do jezírka, učit se ovoce, posouvat ho ve větvích a spoustu dalších her, které jistě vystačí na dlouho. Rozměry kostky jsou 32,5 x 33,2 x 50,3 cm, může se tak stát nejen skvělým dárkem pro roční dítě, ale také doplňkem do jeho dětského pokoje. 

Activity board 

Domeček, deska, zvířátko… ať už vyberete jakýkoli tvar, s activity boardem pro roční dítě rozhodně nešlápnete vedle. Bude se díky němu rozvíjet v mnoha různých ohledech a učit se spoustu nových dovedností. Na activity boardu najdete různé zámky, zipy, ozubená kolečka, provlékací řetěz, vypínač, otočnou kytičku, lano na trénink uzlů, váleček atd. Tolik užitečných příkladů každodenního života, tolik rozvoje na jednom místě. Díky různým aktivitám vydrží tahle rozvojová hračka dítěti klidně až do školního věku a zabaví celou rodinu. O něco vyšší investice tedy rozhodně stojí za to. 

Kreslící barevná kulička 

Skvělý dárek pro roční děti, které ještě neumí držet v ruce tužku, ale rády si kreslí. Kulička má voskové barevné kuličky v 6 základních barvách, nebarví ruce, snadno se vypere a skvěle padne do dlaně. Díky vychytanému tvaru pomáhá vyvinout dlaň a připravit jí na úchop tužky. 

Učící věž 

Učící věž je trendem posledních let a zároveň dárkem pro roční dítě, který mu vydrží několik let. Jedná se o praktického a bezpečného pomocníka do domácnosti, díky němuž se dítě stane součástí každodenních aktivit nejen v kuchyni.

Učící věž jako dárek pro roční dítě

 

Určitě už jste slyšeli, že dítě se nejvíce a nejlépe učí nápodobou, tak proč ho nemít u sebe u všeho, co děláme? Učící věž slouží jako bezpečné schůdky pro dítě, může být multifunkční (a sloužit jako stoleček se židličkou), skládací nebo rostoucí. Učící věž snadno nastavíte na požadovanou výšku linky a dítě tak bude bezpečně s vámi a může vám pomáhat. Bočnice a tyčky pak pomohou dětem, které si ještě nejsou jisté rovnováhou.

TIP: Pokud potřebujete poradit s výběrem učící věže pro roční dítě, mrkněte na Průvodce výběrem učící věže.

Montessori hračky pro roční děti 

Skládací kostky, vkládačky, puzzle, kojenecká kasička, kroužky na kolíku… a to vše z přírodních materiálů v základních barvách. Roční dítě se s těmito Montessori hračkami učí poznávat barvy a tvary, pilovat úchop a koordinovat své ruce a oči. 

Montessori hračky pro roční děti

 

Dětská kasička 

Dřevěné kasičky pro děti představují naprostou klasiku Montessori světa. Roční dítě se s ní hravě naučí koordinaci oko-ruka a vypiluje úchop. 

Barevné kroužky na kolících 

Jeden podstavec, tři kolíky v základních barvách v a k tom stejnobarevné kroužky. Který kroužek patří na který podstavec a jak ho tam dostat tak, aby nespadl? Navlékání roční děti opravdu baví, navíc si při něm pilují úchop a postupně se také učí poznávat a rozlišovat barvy. 

Vkládačky neboli puzzle pro roční dítě 

Vkládačky děti baví už dříve než v roce. Nejprve s jednotlivými částmi bouchají o sebe a poznávají zvuk a akci a reakci. Pak se naučí je uchopovat a později přijde na řadu jejich vkládání do správného místa. Vybírat můžete z různých puzzle od základních geometrických tvarů až po zvířátka jako je třeba tato žába. Pokud dítě s vkládačkami začíná, doporučujeme nejprve koupit jednoduché tvary s málo dílky. 

 

Kostky pro roční dítě 

Kostky pro roční dítě

 

Dřevěná vkládačka se smyslovými kostkami 

Vkládačky i kostky patří mezi nejoblíbenější dárky pro roční dítě. Roční děti se dokáží skutečně dlouho zabývat tím, která kostička patří do které dírky, jak jí tam dostat a jak zase ven. Tahle dřevěná vkládačka má navíc tu výhodu, že v každé kostičce jsou korálky, které vydávají jiný zvuk. Kromě koordinace oko-ruka, jemné motoriky a prostorového vnímání, tak stimuluje i sluch dítěte. 

100 kostek v kyblíku 

Kostky představují hodiny a hodiny zábavy nejen pro roční dítě, ale i pro jeho rodiče. Mezi nejoblíbenější kostky patří tato sada 100 kostek v kyblíku, ze kterých je možné sestavit různé hrady a další objekty. Kromě poznávání barev a základních tvarů si u hraní s kostkama dítě rozvíjí také logiku a jemnou motoriku. 

Nechcete dítě zatěžovat tvary a chcete mu prostě jenom koupit klasické kostky? Pak je pro vás LEGO DUPLO pro roční dítě. Pevné, krásně barevné dílky, se kterými se ročním dětem snadno manipuluje.  

Skládací kostky pyramida 

Podle recenzí rodičů je skládací pyramida z kostek skvělým dárkem pro roční dítě, který je bude bavit i ve dvou letech, někdy dokonce déle. Balení obsahuje 6 až 10 krásně barevných kostek pro rozvoj motoriky a fantazie. Na stěnách kostek se děti postupně naučí barvy, číslice, názvy zvířat a předmětů. A užijou si spoustu zábavy. Skládací kostky pro roční dítě seženete s různými motivy - Můj den, Dopravní prostředky nebo Domečky pro zvířátka. Stačí jen vybrat.  

 

Dřevěné zatloukačky 

Dřevěné zatloukačky pro roční děti

 

Mezi další oblíbené dřevěné hračky pro roční dítě patří zatloukačky. Koordinace rukou a očí a soustředění se nejlépe procvičuje zábavnou formou. A pro roční dítě je parádní zábavou zatloukání. Cílem každé (ať už dřevěné nebo plastové) zatloukačky je trefit všechny kolíky a zatlouct je až dolů. Pak je možné otočit zatloukací hračku vzhůru nohama a hrát znovu. Zatloukačka tak dokáže zabavit roční dítě na hodně dlouho. 

TIP: Mezi nejoblíbenější dřevěné zatloukačky pro roční dítě v moderním designu patří tato zatloukačka Little Dutch. Můžete si vybrat ze tří barevných provedení - olivové, růžové a modré.  

 

Hrací hračky pro roční dítě

Hrací hračky pro roční dítě

 

Xylofon Krokodýl

Jak zabavit roční dítě? Ukázat mu, jak vytvářet hudbu. 2 paličky na hraní, 6 tónů a spousta hodin hudební zábavy. Hudební hračky jsou skvělým způsobem, jak rozvíjet roční dítě. Paličky xylofonu navíc pomáhají dítěti s rozvojem jemné motoriky a chápáním příčiny a následku. Když bouchnu sem, udělá to tenhle zvuk a když sem, tak to zase zní takhle. To zní jako dokonalý dárek pro roční miminko, co říkáte? 

Lamaze housenka 

Pokud stále nevíte, co koupit ročnímu dítěti k narozeninám, Lamaze spojovací housenka je tou správnou hračkou. Existují dvě možnosti - buď spojovací housenka, nebo hudební housenka. Obě Lamaze housenky patří mezi nejlepší hračky pro roční děti. Jednotlivé články housenky jsou vyrobené z různých materiálů, mají různé barvy a struktury a vydávají různé zvuky. Hudební housenka po zmáčknutí hlavičky hraje jemnou melodii. Díky tomu tyto housenky rozvíjí všechny smysly dítěte. Housenky Lamaze jsou navrženy tak, aby byly přínosem v každé etapě vývoje dítěte.  

Mluvící pejsek Fisher price 

Mluvící plyšový pejsek od značky Fisher price patří mezi oblíbené hračky ročních dětí. Skrývá v sobě totiž dokonalou kombinaci roztomilosti, hravosti a učení. Proč je tenhle pejsek tak oblíbený?

  • je krásně barevný a hebký, takže slouží jako klasický plyšák na hraní,

  • pejsek mluví česky a děti se s ním učí více než 100 základních slov,

  • hraje více než 75 melodií, zvuků, skladeb a frází, 

  • má úrovně obtížnosti podle věku dítěte, 

  • stisknutím jednotlivých částí těla učí dítě slova jako ruka, noha apod., 

  • pejsek je poměrně velký, takže je to skvělý parťák na hraní doma i na cestách… 

Mluvící pejsek se hodí jako dárek pro roční holčičku i chlapečka, stačí si jen vybrat, která ze dvou barev se vám líbí více. 

Tahací šnek s xylofonem a bubínkem 

Aneb dokonalá motorická a zároveň hudební hračka, která podporuje rozvoj fantazie. Tento tahací šnek je ideální hračkou pro roční děti, kterou může mít pořád s sebou na každé procházce. Má totiž 4 gumová kolečka. A pokud vaše roční dítě ještě nechodí, pak může za jezdícím šnekem lézt. Tykadla jsou dřevěné paličky, kterými se hraje na xylofon.

 

Pohyb rozvíjející hračky pro roční dítě

Pohybové hračky pro roční dítě

 

Prolézací tunel 

Co potřebuje roční dítě? Pohyb! Děti jsou v tomto věku často nezastavitelné, baví je objevovat možnosti svého těla a učit se, jak funguje svět. Takže na všechno lezou, zkoumají kam dojdou, co se stane, když udělají tenhle pohyb … A to všechno jim přirozeně pomáhá posilovat svaly celého těla a vnímat ho. Prolézací tunel pro roční dítě koupíte za pár stovek a udělá hodně parády. Dá se použít do dětského pokoje i na zahradu a dítě bude bavit klidně ještě v 5 letech. Navíc je skládací a snadno omyvatelný. 

Koloodrážedlo

Pokud sháníte dárek pro roční dítě, které už samostatně a jistě chodí a chvíli neposedí, koloodrážedlo bude tou pravou volbou. Toto koloodrážedlo má nastavitelnou výšku sedačky a řidítek, takže dítěti skvěle sedí a umožní mu zdravý pohyb. Kromě toho je velice lehké a není tak široké jako klasické odrážedlo, takže dítě musí střídat nohy a trénovat rovnováhu. Jedná se tedy o skvělého předchůdce klasického jízdního kola, se kterým se dítě do sytosti vyblbne na čerstvém vzduchu a zároveň posílí svaly celého těla. 

Duhová houpačka 5v1

Tenhle tip je náš nejoblíbenější, duhová houpačka je totiž kombinací Montessori hračky, vybavení pokojíčku a skvělého pomocníka pro rozvoj pohybu. Díky své promyšlené konstrukci podpoří správný motorický vývoj dítěte od roku klidně až do 6-7 let. A má spoustu užití, kromě toho, že je to skvělá houpačka, je to i skluzavka, sedačka, bunkr, prolézačka... a vaše dítě určitě vymyslí ještě další využití. Montessori houpačka je hladká a vyrobená jenom z těch nejkvalitnějších materiálů. 

 

Knížky jako dárek pro roční dítě 

Roční děti milují knížky. A nejvíc ty, které něco umí - hmatové knihy, zvukové knihy se zvuky zvířat a strojů, leporela s okýnky apod. 

Knihy jako dárek pro roční dítě

 

Knížka Víš, jak mluví zvířátka? 

Víte, jaké zvuky vydává třeba takový bobr nebo liška? V této knížce se můžete těšit na reálné zvuky mnoha zvířat, krásné rýmy a obrázky. Roční děti jednoduše milují zvuky zvířátek. Stačí v knížce lehce zmáčknout obrázek zvířete a zaposlouchat se do jeho zvuku. Až bude dítě trochu větší, bude si tlačítka mačkat samo a může hádat, které zvíře právě slyšelo. 

Naučné leporelo s otevíracími okénky 

Tyto knížky jsou skvělým dárkem pro roční dítě i jeho rodiče. Hravou formou pomáhají dítěti zodpovědět otázky jako co se děje, když člověk usne, co jedí zvířátka, proč je spánek důležitý, proč si zvířata nečistí zuby, nebo k čemu je nočník… díky těmto knížkám pak děti tyto činnosti začnou mít dokonce rády! Tato leporela pro roční děti mají půvabné ilustrace a lákavé texty, takže si je děti budou rády prohlížet dokola a dokola. 

Pohádky s přesahem 

Pohádky odpradávna slouží kromě uklidnění před spaním také k předávání moudrosti a pochopení světa kolem nás. Všimli jste si ale, že některé pohádky nesou poselství, která už dnes nechceme svým dětem předávat? Pokud ano, pak pro vás máme skvělý tip na dárek pro roční dítě - Pohádky plné příběhů laskavosti, lásky a životní moudrosti. Krásné ilustrace děti baví a smysluplné příběhy jim pomáhají být klidnější, kreativnější a mít větší sebevědomí a empatii k ostatním. Na konci každé pohádky je zdůrazněné poselství. 

Pohádky jako dárek pro roční dítě

 

TIP: Mezi další oblíbené pohádky s přesahem pro roční dítě (ale samozřejmě i starší) patří série příběhů velryby Gerdy.

Knížka Nejznámější dětské písničky

Roční děti si užívají každou příležitost k poslechu hudby, houpání do rytmu a poslouchání písniček, které je baví. Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř jsou zárukou skvělých dětských písniček jako je Dělání, Když se zamiluje kůň a spousta dalších. Výběrem této knihy plné not, akordů a textů pro děti i dospělé tak rozhodně nešlápnete vedle. 

TIP: Co takhle k dárkům pro roční dítě přihodit také rovnou nějakou tu knihu pro rodiče? Mezi nejoblíbenější knihy o rodičovství patří v posledních letech třeba tyto 

Knihy pro rodiče ročního dítěte

 

Výzdoba pokojíčku jako dárek pro roční dítě

Ať už spí s rodiči v posteli, ve vlastní postýlce v ložnici, nebo ve vlastním pokojíčku, krásné a praktické místo na hraní se hodí vždycky. Vybrali jsme pro vás několik tipů na dárek pro roční dítě, kterými vybavíte jeho pokojíček nebo herní koutek kdekoli v bytě. Dětský pokoj pro roční dítě by měl být v první řadě bezpečný a praktický. V dekoracích a hračkách se ale fantazii meze nekladou. Chtěli byste jako dárek pro roční dítě pořídit nějakou dekoraci do pokojíčku, nebo rovnou něco velkého jako třeba stan nebo houpačku? Níže najdete tipy na dárky pro roční holčičky i kluky. 

Samolepky na zeď dětského pokojíčku 

Samolepky na zeď patří v posledních letech mezi oblíbené dekorace dětských pokojů. Můžete vybírat z nálepek s různými motivy od květin až po stavební stroje a raketoplány. Mezi naše favority patří samolepící metr na zeďnálepka na zeď, která je zároveň i tabule a velká mapa světa. Samolepící metr na zeď (nebo dveře) se stane skvělým pomocníkem pro pravidelné zaznamenávání růstu dítěte. Kreslící tabule ho zabaví. A oblíbená pohádková postava, horymapa nebo přírodní motivy krásně dotvoří atmosféru pokojíčku, ve kterém si bude dítě rádo hrát.  

Ortopedické puzzle 

Sháníte dárek pro roční dítě, které už chodí? Anebo chcete mít náskok a připravit mu parádní místo na trénink ještě před prvními krůčky? Po různých površích se i skvěle leze a děti baví je objevovat a zkoumat. A hravou formou si přitom nacvičí správný stoj, rovnováhu a postupně také chůzi. Ortopedické puzzle se skládají z jednotlivých dílků, které můžete různě pospojovat a postupně přidávat další a další. V dětském pokoji tak může klidně vzniknout celá ortopedická podlaha. Takový domácí senzorický chodník se střídáním všemožných měkkých a tvrdých povrchů pomáhá ke stimulaci chodidla, vývoji a formování nožní klenby a rozvoji jemné motoriky a pohybových dovedností. Masážní procházka navíc baví větší děti i dospělé, takže tenhle dárek vydrží dlouho. 

Vybavení pokojíčku pro roční dítě

 

TIP pro kutily: Ortopedické puzzle můžete vyrobit i doma. Stačí na dětské puzzle nalepit různé materiály jako korky, látky, provázky, bambulky, tenisové míčky, šišky apod. Anebo rovnou vyrobit senzorický chodník venku z různých kamínků, větviček a dalších přírodních materiálů. Pro inspiraci zadejte na pinterestu heslo “senzorický chodník”. 

Povlečení do postýlky 

Pro děti do jednoho roku se nedoporučuje polštář a děti také často spinkají ve spacím pytli. Jako dárek pro roční dítě už ale můžete klidně pořídit dětské povlečení s obrázky. Co třeba tato rozkošná koala?  

Herní koberec jako dárek pro roční dítě 

Co by to bylo za pokojíček nebo herní koutek bez pořádného herního koberce? Tyto moderní designové koberce se budou líbit holčičkám i klukům. Navíc mají protiskluzovou spodní stranu a dají se snadno vyprat. Takže spokojení budou i rodiče. 

Teepee stan do dětského pokoje

Parádní bunkr, schovka, místo na hraní a soukromý svět v jednom, to je dětské teepee. A když navíc vyberete ty správné barvy a design, stane se tento dárek pro roční dítě krásným doplňkem interiéru na celé dětství. Teepee stan pro děti seženete v různých provedeních, velikostech a barvách. 

TIP: Tento teepee stan pro děti můžete díky voděodolnému materiálu na spodní části podložky vynést také ven na terasu nebo trávník a užít si dobrodružství venku. 

Vybavení pokoje pro roční dítě

 

 

Suchý bazének s balonky 

Nafukovací bazénky s míčky patří mezi nejoblíbenější dárky pro roční děti. Můžou do nich skákat, lézt, poznávat fyziku, motoriku, učit se házet, kutálet a cokoli dalšího je napadne. Dětský bazének může krásně ladit s barvami pokojíčku a perfektně tak dotvářet celý interiér. A když se k němu přidá třeba ještě Piklerové trojúhelník nebo duhová houpačka a prkno, stane se z něj rázem skvělá dojezdová plocha pro klouzání.  

TIP: Pokud chcete vytvořit krásný Montessori pokojíček plný rozvojových hraček pro roční dítě, tady si vyberete.

Košík na hračky Tukan Pablo 

Parádní úložný koš na hračky patří mezi oblíbené hračky pro roční dítě, které ocení i rodiče. Děti kolem roku rády napodobují všechny dospělácké činnosti včetně úklidu. A kam lépe ukládat hračky než do krásného úložného koše ve stylu tukana Pabla, který rozzáří celý dětský pokojíček. Koš lze navíc prát v pračce, takže budou spokojení i rodiče. 

Houpačka pro miminko do bytu 

Roční děti milují houpání. A vydrží jim to dlouho. Pokud mu tedy jako dárek k prvním narozeninám dáte tuhle parádní houpačku do bytu, bude nadšené. Houpačka má masivní dřevěný rám a bavlněný potah polštářku v šedé barvě, která hezky padne do každého interiéru. Nosnost houpačky je 35 kilo a díky kovovým kroužkům a odolným lanům je možné jí zavěsit do všech háků venku i uvnitř. 

 

Pokojíček ročního dítěte

 

Bonusový tip: Dort jako dárek pro roční dítě

Co by to bylo za oslavu bez dortu? Máme pro vás skvělý tip. V tomto online kurzu pečení dortů s mistryní ČR se naučíte vše, co je potřeba. Vyberte si, jestli budete chtít upéct dort s marcipánem, jedlou fotografií, naked cake nebo třeba dort ve tvaru jednorožce. Pak už si jen pustíte vybrané lekce a budete péct podle návodu.

Čtěte také

29 tipů na (nejen) vánoční dárky pro babičku

Publikováno 25.9.2020

Babičky jsou pro spoustu z nás kouzelné bytosti, ke kterým moc rádi jezdíme. U babičky totiž...

Originální nápady, jak ozdobit dort

Publikováno 16.7.2020

Inspirace pro zdobení dortu od...

35 tipů na vánoční dárky pro teenagery

Publikováno 30.9.2020

Taky si lámete hlavu s výběrem originálního vánočního dárku pro teenagera? Je to jasné - v...