Věděli jste, že káva je ovoce, kozy po ní tancují, nebo že mléko ovlivňuje působení kofeinu? 

1. zajímavost o kávě - Káva je vlastně ovoce

První zajímavostí o kávě je, že je to ve skutečnosti ovoce. Káva totiž roste na ovocném stromě jménem kávovník. Kávová zrna jsou vlastně pecky, které tvarem a barvou připomínají třešně. Když si tedy vychutnáváte svůj hrnek kávy, pijete vlastně ovocný džus. Legenda praví, že prvním, kdo objevil kávu, byli pastýři v Etiopii, jejichž kozy spásaly kávové bobule. A říká se, že po těchto bobulích pak kozy tancovaly, proto je ochutnali i farmáři. 

7 zajímavostí o kávě - káva je ovoce

2. zajímavost o kávě - Většina veškeré kávy na světě se vyrábí v Brazílii

Jaká země se vám vybaví, když se řekne káva? Kolumbie, Srí Lanka, nebo snad Turecko? Ano, i tam umí vypěstovat skvělou kávu. Nejvíce se jí ale každoročně vyrobí v Brazílii. V Brazílii se vyrobí něco kolem 30 % veškeré světové produkce kávy, na druhém místě je pak Kolumbie a na třetím Vietnam, kde se vyprodukuje více než dvakrát méně kávy. Brazílie si je svého postavení plně vědoma, proto v roce 2001 dokonce vydala poštovní známku vonící po kávě.

3. zajímavost o kávě - Existují jen 2 druhy kávy

Víte jaké? Jedinými druhy kávy je Arabica a Robusta, přičemž Arabica je celosvětově nejoblíbenější. Až 70 % kávy, která se na celém světě vypije, je právě Arabica. Dva druhy, dva různé obsahy kofeinu a různé chutě. Robusta má své fanoušky hlavně díky tomu, že má až dvakrát více kofeinu než Arabica. Říká se, že chuť kávy závisí na obsahu kofeinu, to je ale omyl. Síla chuti závisí jen a pouze na druhu kávy, způsobu jejího zpracování a pražení.

4. zajímavost o kávě - New York vypije asi 7x více kávy než zbytek světa 

To bude pravděpodobně tím, že je to nejvýkonnější město světa, které, jak známo, nikdy nespí. A souvisí to také s tím, že je to jedno z nejlidnatějších měst světa s kavárnou na každém rohu. Káva je v New Yorku velice oblíbená a je nedílnou součástí dne každého místního obyvatele. 

7 zajímavostí o kávě - káva v New Yorku

5. zajímavost o kávě - Káva byla původně potravina, ne pití

Když kávu objevili, nejprve jí jedli jako potravinu, nepřipravovali z ní nápoj, jako to děláme dnes. 

6. zajímavost o kávě - Káva je druhá nejobchodovanější komodita na světě

První místo si dlouhodobě drží ropa. Káva je ale hned v závěsu a je druhou nejobchodovanější komoditou na světě. Na obchodu s kávou se totiž podílí více než 100 milionů lidí.

7. zajímavost o kávě - Káva s mlékem

Máte rádi černou kávu, nebo kávu s mlékem? A víte, že mléko v kávě není jenom pro zjemnění její chuti? Mléko totiž zároveň také zpomaluje vstřebávání kofeinu do těla, jeho nástup v těle je pak o něco pomalejší. 

7 zajímavostí o kávě - káva s mlékem

Spoustu dalších zajímavostí o kávě se dozvíte na našich baristických kurzech

Čtěte také

Co dělat v dešti, aneb co doma když leje jako z konve

Publikováno 22.11.2020

Konečně máme odpověď na odvěkou otázku, která trápí lidstvo od nepaměti...

11 tipů na dárek pro dvouleté dítě

Publikováno 17.10.2020

Přemýšlíte, jaký pořídit dárek pro dvouleté dítě, ale trochu se v tom množství možností ztrácíte?...

56 zaručených tipů, jak porazit nudu

Publikováno 16.3.2020

Nudíte se a nevíte, co dělat, když jste doma v karanténě? Jak překonat nudu?