Přemýšlíte, jaký pořídit dárek pro dvouleté dítě, ale trochu se v tom množství možností ztrácíte? Ukážeme vám, jak nejšikovněji zabavit neposedného dvouleťáka, který chce všechno zkoušet a dělat, ale ještě mu to tolik nejde... Pro dvouleté děti existuje celá řada her a hraček, které je nadchnou a přinesou vám i dítku hromadu radosti a krásných spokojených chvil. Nezapomeňte si je fotit, abyste až vyrostou měli na co vzpomínat.

11 tipů na originální dárek pro dvouleté dítě 

Naše tipy na dárky pro dvouleté děti se hodí k jakékoli příležitosti (k Vánocům, narozeninám, ke Dni dětí, nebo jen tak), jsou vždy zdravotně nezávadné a vymyšlené tak, aby si hru s nimi dítě užilo a zároveň se rozvíjelo. Takže ať už jste rodič, nebo příbuzný, z našich dárků si určitě vyberete ten, ze kterého bude každé dvouleté dítě nadšené.

Co dítě kolem 2 let baví a co umí? Aneb psychomotorický vývoj dítěte (cca 18 - 24 měsíců)

Každé dvouleté dítě je jiné a každé baví něco jiného, pojďme si ale alespoň v rychlosti shrnout, co baví a jde většině dětí kolem dvou let a na jaké aktivity je tedy dobré se zaměřit, aby se váš prcek zabavil. Kolem dvou let má většinou dítě:

  • už poměrně vyvinutou hrubou motoriku (dokáže zvednout hračku ze země, aniž by samo upadlo, umí chodit vzad, po schodech, kopnout do míče, umýt se, čistit si zuby apod.),

  • chápe rytmus, rádo hraje na hudební nástroje a tancuje, což skvěle rozvíjí jeho pohybové schopnosti,

  • poměrně vyvinutou i jemnou motoriku - umí obracet stránky v knížce, obléknout ponožky, otočit klikou, postavit věž z pár kostek, zapnout zip apod.,

  • jasně se ukazující osobnost, což někdy umí rodiče trochu potrápit, 

  • začínající pocit odpovědnosti

Už víme, co děti většinou kolem dvou let umí a co je baví a teď to pojďme využít při výběru dárku pro dvouleté dítě. 

1 - LEGO DUPLO, aneb neomezené množství možností

Podpořte představivost vašeho dvouleťáka a nechte ho tvořit. Z kostek si může stavět klidně každý den a pokaždé vymyslet něco jiného (jednou ZOO, jindy vláček, poté věž, pak zase dům…). Dvouleté děti se u stavění často dokážou zabavit skutečně na dlouho, povídají si u toho a občas si vás přizvou na pomoc. 

V balení najdete 85 nebo více pestrobarevných kostek včetně mnoha konkrétních kousků jako jsou panáčci, zvířátka, dárky, auto, nebo třeba čísla. Pokud už máte jiné sady, nebo později plánujete dokoupit další, všechno vám bude k sobě krásně pasovat a klidně můžete všechny kostky sesypat do jednoho pytle. Existují pak např. sady Cesta kolem světa (se spoustou zvířátek), Rodinný dům a další. 

Dárek pro dvouleté dítě - LEGO DUPLO

Tip: Pro stavění z Dupla určitě doporučujeme pořídit také tuto podložku na stavění, bez ní se neobejdete. 

2 - Skládací kostky Domečky pro zvířátka 

Komíny a věže dvouleťáci prostě milují, a když se k nim přidají ještě zvířátka, která v nich bydlí, je to prostě ráj a zábava na dlouhé hodiny. Tyto veselé domečky jsou vhodné už pro děti kolem 1 roku, kolem 2 let to ale dítěti většinou jde lépe, a proto ho to také více baví. Z kostiček je možné stavět věž, anebo je vkládat do sebe. Takovýto dárek pro dvouleté dítě jistě oceníte i vy - nejen, že se váš prcek zabaví, navíc si ale bude během hraní rozvíjet fantazii a bude poznávat barvy, čísla a zvířátka. 

Dárky pro dvouleté dítě - skládací kostky

A pokud je vaše dvouleté dítě spíše na dopravní prostředky a autíčka, pak mu kupte tyto skládací kostky Pyramida dopravních prostředků.

3 - Figurky koníků

Pokud si vážně nevíte rady s dárkem pro dvouleté dítě, figurky zvířátek jsou sázka na jistotu. S nimi se vyřádí a zažijete s nimi spoustu zábavy. Vyberte mu třeba těchto 6 figurek nádherně barevných koní s dlouhou hřívou, kterou může později česat, pokud bude chtít. Každý koník je velký zhruba 9 centimetrů, takže se s ním snadno manipuluje a hraje. Hra s figurkami dokáže dvouleté dítě zabavit na dlouho, rozvíjí jeho fantazii, schopnost tvořit si příběhy a taky si u toho povídat. 

Dárek pro dvouleté dítě - figurky koní

4 - Puzzle s oblíbenou pohádkou

Skládání obrázku oblíbených pohádkových postaviček baví nejedno dítě. Jako dárek pro dvouleté dítě vybírejte puzzle, které mají maximálně 104 dílků. Dílky jsou dostatečně velké, takže se dětem s nimi dobře manipuluje. Dítě baví pohled na dílky, učí se jemnou motoriku, prostorové vnímání a samozřejmě také skládání finálního obrázku. Menší děti vás ke stavění puzzle budou potřebovat více, větší pak zase méně a postupně to zvládnou po paměti a budou potřebovat nové obrázky. 

Tip na dárek pro dvouleté dítě - puzzle

5 - Krájení ovoce na prkénku pro děti

Chtěl by vám váš dvouleťák pomáhat s krájením ovoce a připravováním jídla? Tak mu dejte jako dárek vlastní nástroje, ovoce a prkénko a uvidíte, že ho to bude moc bavit. Bezpečné dřevěné krájení ovoce patří mezi nejoblíbenější hračky řady dětí. Jednotlivé dílky ovoce jsou spojené suchým zipem a po přejetí dětským nožem se tak snadno oddělí. Dítě se zaručeně nezraní a bude mít pocit, že vám pomáhá a dělá to, co vy. Pokud je na to váš dvouleťák ještě malý a nebaví ho to, klidně se k hračce vraťte později, třeba kolem 3 let. 

Tip na dárek pro dvouleté dítě - krájení ovoce

Tip na doplňující aktivitu: Pokud je vaše dítě zaujaté ovocem a jeho barvami, zahrajte si poznávání chutí. Stačí vám k tomu 3 misky a 3 druhy zeleniny nebo ovoce (ideálně jeden sladký, např. banán, jeden slaný, např. oliva a jeden kyselý, např. citron, nebo grep). Ovoce nakrájíme (na jeden malý a pak klasicky velké kousky, které sní) a rozdělíme do misek. Nejprve dítěti ukážeme ukrojený malý kousek ovoce, který si olízne a poté mu dáme větší kousek. Díky tomu si procvičí jak smysl chuti, tak schopnost mentální asociace. Pokud to vaše dítě zvládne, může vám také popisovat jakou chuť cítí a jakou konzistenci poznalo (měkká, tvrdá, krémová). 

6 - Plastelína

Klasická, svítící, s glitry, figurky z plastelíny, plastelína s vůní, zářivá plastelína, oblíbená plastelína Play-Doh… možností je nespočet a je jenom na vás jakou vyberete jako dárek pro vaše dvouleté dítě. Jisté je, že se váš prcek zabaví a bude nadšený. Pro tvoření z plastelíny se vám bude hodit také voskový ubrus (který snadno očistíte), plastový nůž, uzávěry od lahví různých velikostí, zavařovací sklenice, skořápky od ořechů a další vykrajovací a tvarovací pomůcky podle fantazie.

Modelování z plastelíny je pro dítě velmi stimulující aktivita, během které rozvíjí svou jemnou motoriku, fantazii, aktivuje svaly ruky, zápěstí a prstů (díky hnětení) a učí se soustředění. A taky se hodně baví. Plastelína je skvělý dárek pro dvouleté dítě ke každé příležitosti a klidně i opakovaně.

Dárek pro dvouleté dítě - modelína (plastelína)

7- Mluvící kniha Zvířátka na statku 

Pejsek Čenda provede vašeho prcka po statku a společně najdou ztracené kůzlátko. V interaktivní knížce na něj čeká více než 1000 zvuků a textů, informace o každém zvířátku, říkanky a spousta zábavy. Vaše dítě se tak naučí, jak dělají různá zvířátka a mluvící knížka ho určitě mnohokrát rozesměje. A pokud ho nelákají zvířátka, může si vybrat z mnoha jiných kouzelných knih - Dopravní prostředky, Moje první čísla, Hravé české dějiny a další. A pokud má vaše dítě rádo obrázky a listování, určitě mu udělá radost jakákoli dětská knížka

Dárek pro dvouleté dítě - kniha

8 - Auta, auta, autíčka

S autíčky se toho dá dělat tolik (co my rodiče často ani nevymyslíme) - může se s nimi jezdit po koberci se silnici, nebo bez, bourat (do nábytku, do jiných autíček, do rodičů…), vydávat zvuky, troubit, lítat, posílat je dolů z postele. A některá jsou navíc i na dálkové ovládání (i pro menší děti se skutečně jednoduchým ovládáním) a také vydávají různé zvuky. To je teprve zábava! Autíčka jsou prostě skvělým dárkem pro dvouleté dítě, rozhodně se s nimi zabaví. Můžete k nim přikoupit také svítící dráhu, tank, nebo třeba traktor.

Tip na dárek pro dvouleté dítě -autíčka

9 - Barvy pro malování prsty

Malování prsty je snad nejoblíbenější činností mnoha dětí. A není se čemu divit - můžou se pořádně zapatlat, pobarvit papír, karton, nebo staré tričko, míchat barvy, sledovat jak jim pod prsty vznikají obrázky a pořádně si to užít. Prstové barvy pro děti jsou zdravotně nezávadné a snadno smývatelné, není se tedy čeho bát. Prstové barvy jsou navíc hořké, aby děti nelákalo je olizovat. 

Jak na to? K malování si kromě barev připravte kousky kartonu, papíry, zástěru, staré prostěradlo nebo voskový ubrus (abyste uchránili stůl či koberec). A jde se na to! Ukažte dětem, jak barvu nabrat a kam malovat a dejte průchod jejich fantazii. 

Tip na dárek pro dvouleté dítě - prstové barvy a malování

Malováním prsty se děti učí cítit různé povrchy a dávají průchod své kreativitě při míchání barev a malování obrázků. Dítě zůstává často dlouho zaujaté tím, jak po jeho pohybu vznikají barevné obrázky. 

10 - Odrážedlo pro děti

Dvouleté dítě chce být neustále v pohybu, běhá, chodí, skáče, lítá jako postřelené - má prostě radost ze života a spoustu energie. Odrážedlo bude tedy ideálním dárkem pro dvouleté dítě, které chvíli neposedí. balanční odrážedlo bez šlapek je ideálním prvním krokem pro jízdu na kole. Dítě se na něm učí udržovat rovnováhu, koordinovat pohyby celého těla, rozvíjí svaly a hrubou motorku a také fyzičku. Dětské odrážedlo má nastavitelnou výšku sedadla, takže může růst s vaším prckem a seženete ho v mnoha různých designech a barvách, stačí si jen vybrat. 

Nejlepší dárek pro dvouleté dítě - odrážedlo

11 - Navlékací dřevěné korálky Tvary

Během navlékání dřevěných korálků bude váš dvouleťák rozvíjet jemnou motoriku, prostorové vnímání, vizuálně-manuální koordinaci a soustředění na jednu činnost. Korálky mu navíc udělají velkou radost jako dárek proto, že jsou krásně barevné, příjemné na dotek a mají různé tvary. Bude je tak moct zkoumat a vymýšlet s nimi i jiné hry, než jenom navlékání. Korálky jsou dřevěné, malované netoxickými barvami na vodní bázi.

Nejprve dítěti ukážeme, jak předměty na šňůrku navléct, jak po ní hezky kloužou a poté mu necháme volnost, aby si to zkoušelo samo. Pokud si řekne, samozřejmě mu s navlékáním pomůžeme, dítě je ale většinou po pár pokusech touto činností pohlceno a nepotřebuje pomoc.

Dárek pro dvouleté děti - navlékací korálky

Tak už víte, který z našich tipů na dárek pro dvouleté dítě vás nadchnul nejvíce? Anebo máte doma starší dítě? Pak mrkněte na naše tipy na dárky pro tříleté dítě

Čtěte také

33 tipů na dárek pro roční dítě

Publikováno

Sháníte dárek pro roční dítě, ale nejste si úplně jistí, co ho v tomto věku potěší? Mrkněte na naše...

15 nejoblíbenějších zážitkových kurzů pro muže

Publikováno 11.9.2020

Vybrat dárek pro muže není někdy vůbec snadné. Známe to všichni - už ochutnal všechny druhy svého...

39 tipů na (nejen) vánoční dárky pro muže

Publikováno 24.9.2020

Rok se s rokem sešel a je to tady znovu, ta věčná otázka, která se honí v mysli každé ženy,...