Vše o výrobě kvásku, péči o kvásek a pečení kváskových dobrot hezky na jednom místě...

Možná máte pocit, že kvásek a domácí kváskový chléb je vyšší dívčí a raději se do toho nebudete pouštět. Ačkoli se postup přípravy kvásku může zdát na první pohled zdlouhavý a složitý, nebojte, s našimi recepty to zvládnete hravě a odměnou vám pak bude vůně výborného domácího pečiva nebo jiných dobrot. Tyto postupy, jak vyrobit domácí kvásek jsou ověřené a zvládne je i začátečník. Když si nebudete jistí, mrknete na video návod a bude. 

Jak udělat kvásek na chleba

Co je to kvásek?

Kvásek je kvasící směs celozrnné mouky a vody, která se tradičně používá pro pečení kváskového chleba a dalšího pečiva. Kvásek vzniká smícháním vody a mouky v poměru 1:1, kdy se zahájí kvašení (neboli fermentace). Mikroorganismy pak rozkládají a “jedí” látky z obilných zrn, přitom vzniká oxid uhličitý, který těsto kypří a tvoří bublinky. Kvásek se pak postupně dokrmuje a opakovaně využívá pro pečení. Když se o kvásek staráte, může vám vydržet klidně dlouhé roky. 

Jak založit kvásek z vody a mouky

Výroba tradičního žitného kvásku z mouky a vody vám zabere pár dní, než budete moct upéct svůj první chleba, pak ho ale budete moct používat opakovaně a klidně denně. Stejný postup můžete využít také pro výrobu pšeničného kvásku z klasické hladké mouky, nebo kvásku z ovesné, špaldové či jiné mouky. Doma tak klidně můžete mít více druhů kvásků, každý z jiné mouky a pro pečení jiných dobrot. Tradiční kvásek se ale vyrábí z žitné mouky a takový se společně naučíme:

Co budeme pro výrobu domácího kvásku potřebovat:

  • velkou vyvařenou zavařovací sklenici, kde bude kvásek růst,

  • víčko od sklenice s dírami, alobal nebo igelit s dírami pro zakrytí kvásku (pod ubrouskem často zasychá), 

  • žitnou mouku,

  • převařenou vodu

  • lžíci na míchání (kterou můžete v kvásku nechat po celou dobu) 

 Jak udělat kvásek

Recept, jak založit kvásek (tradiční žitný kvásek)

1. den - Zakládáme kvásek

Do sklenice dáme stejný poměr mouky a vody. Ideální je začít se 100 ml vody a 100 g mouky. Pořádně je smícháme, abychom neměli hrudky, přikryjeme a dáme na místo bez průvanu ideálně s pokojovou teplotou. Večer kvásek dobře promícháme. Je vidět, že začíná řídnout a tvořit bubliny. 

Tip: Domácí kvásek můžete připravit z poloviny přísad, nebo klidně i bez vážení a v menším množství. Stačí třeba 3 lžíce mouky a 3 lžíce vody, aby vznikla hustá kaše. Stejně tak přikrmování kvásku může být na lžíce. 

2. a 3.den - Znovu krmíme kvásek

Druhý a třetí den přidáme do sklenice opět totéž - 100 ml převařené vody (nikoli horké, jenom vlažné) a 100 g mouky, promícháme, přikryjeme a necháme odpočívat. Můžete vidět, že kvásek hezky pracuje a zvedá se. Pokud by vám chtěl utéct ze sklenice, stačí ho zamíchat. Pokud nevážíme, pořád přikrmuje tolik, abychom udržovali stejnou konzistenci kvásku. 

4.den - Přidáme polovinu

Po třech dnech už do kvásku stačí přidat jen 50 gramů mouky a 50 mililitrů vody a nechat ho odpočívat.

Tip: Pokud chcete sledovat, jak vám kvásek roste, dělejte si na sklenici čáru pomocí fixy. 

5.den -  Kvásek je hotový

Můžete si z něj odebrat a dát se do pečení domácího chleba, nebo jiných dobrot. Pokud chcete vašemu kvásku dopřát více síly, můžete ho před prvním pečením krmit klidně dva týdny. Pak budete mít jistotu, že vám utáhne celé těsto. 

 

Jak uchovat a nakrmit kvásek? 

Zbytek kvásku přikrmíme moukou a vodou a uchováme ho v lednici. Kvásek pak nemusíte krmit každý den, pokud se nechystáte péct. V lednici bez krmení vám bude řídnout, není ale třeba ho krmit, vydrží vám takto klidně i týden. Pokud uvidíte, že má kvásek oddělenou vodu, promíchejte ho a alespoň trochu nakrmte, už hladoví opravdu dost a potřebuje aspoň trochu. Pokud máte v kvásku suchý škraloup, vyjměte ho a nakrmte. Po nakrmení ho klidně nechte chvilku probublat v teple. 

Skleničku na kvásek není potřeba umývat, kvásek má rád tu svou “špínu”. 

Kvásek z vody a mouky

Co když musím od kvásku odjet?

Pokud víte, že kvásek bude dlouho bez vás a tím pádem bez krmení, můžete ho zachránit. Stačí ho pořádně nakrmit - přidat tolik mouky, až z něj vznikne skoro drobenka. To by mu mělo vystačit i na několik týdnů postupného krmení. 

Jak použít kvásek z lednice?

Kvásek vytahujeme z lednice alespoň 5 hodin před přípravou těsta. Pokud chcete péct chleba z žitného kvásku, který máte v lednici, nejprve ho vyndejte, otevřete a nechejte třeba 2 hodiny v teple. Poté si část odeberte, nakrmte jí a nechte 3 hodiny v teple, aby se oživil a probublal. Kvásek krásně zvětší svůj objem a můžete péct.  Zbytek můžete dát zpátky do lednice. 

Jak omladit žitný kvásek?

Kvásek se omlazuje tím, že do pečení dáváte většinu jeho množství a v lednici vám tak zbývá jenom trochu. Pokud ale zrovna nepečete, můžete ho omladit tak, že si kvásek odeberete a v misce necháte jen trochu (stačí i lžíce). Tu dokrmíte zhruba 50 gramy mouky a 50 ml vody, necháte pár hodin probublat v teple a pak dáte do lednice. Tento postup pak opakujete alespoň 3 dny za sebou. 

Jak si vyrobit sušený kvásek?

Pokud si chcete vyrobit sušený kvásek, který vám vydrží dlouho, stačí když si ho vyndáte na alobal, rozetřete na tenkou vrstvu a necháte uschnout. Poté si ho rozdrobíte do skleničky a domácí sušený kvásek je na světě. Když pak chcete sušený kvásek oživit, stačí k němu přidat vodu, přikrmit ho moukou a nechat pár hodin v teple probublat. 

Jak připravit bezlepkový kvásek? 

Pokud potřebujete, nebo prostě chcete vyrobit bezlepkový kvásek, postup bude úplně stejný, jenom k jeho výrobě použijete bezlepkovou mouku. To znamená, že potřebujete jenom sklenici, mouku, vodu a čas :) Pro výrobu bezlepkového kvásku se skvěle hodí kukuřičná, pohanková nebo jáhlová mouka. 

 

Jak udělat kvásek z droždí (kvasnic)

Příprava kvásku z droždí je mnohem snadnější a rychlejší, než příprava žitného kvásku, která trvá i několik dní. Pro přípravu domácího kvásku vždy používejte jen čerstvé droždí a dejte pozor, aby nepřišlo do styku s velkým množstvím soli (ta by všechny kvasinky zabila). Sůl tedy vždy přimícháváme s moukou. 

Pro výrobu kvásku z droždí budete potřebovat: 

  • 100 ml vlažného mléka nebo vody,

  • čerstvé droždí,

  • (asi lžičku) cukru

Jak udělat kvásek z droždí

1.způsob, jak vyrobit kvásek z droždí 

Pro výrobu kvásku z droždí stačí 3 jednoduché kroky:

  1. Čerstvé droždí rozdrobte do misky a smíchejte se lžičkou cukru. Míchejte, než vznikne kaše. 

  2. Zahřejte vodu, nebo mléko (ale nevařte ho!) a část z něj přidejte vlažnou k mouce. Příliš horká tekutina by mohla zabít všechny kvasinky z droždí a kvásek by vám tak nevyběhnul. Naopak správná teplota (kolem 37 stupňů, tedy ne studené, ani horké) pomáhá nastartovat růst kvásku. 

  3. Přilijeme zbylé vlažné mléko, směs zamícháme a necháme chvilku odpočinout na nějakém teplém místě, dokud nezačne hezky bublat a pěnit. 

2.způsob, jak udělat kvásek z droždí 

Tento způsob používají ti zkušenější a také pohodlnější z nás. Kvásek si připravíte přímo v mouce. Uděláte v ní důlek, nalejete teplou tekutinu (vodu, nebo mléko), přidáte cukr a vše promícháte. 

Kvásek z droždí je velice rychlý a můžete ho v podstatě okamžitě použít pro přípravu těsta. 

Jak udělat kvásek na chleba

Kvásek máme hotový a co teď? Budeme péct dobroty :)

Jak udělat kvásek na chleba? 

Příprava domácího kváskového chleba začíná 5 dní před pečením (pokud nemáte hotový kvásek), nebo večer před pečením pokud máte domácí kvásek a potřebujete ho jen rozmnožit. 

Ať tak, nebo tak, vytvoříme si kvásek na chleba z mouky a vody podle receptu výše, po 5 dnech pak odebereme jednu lžíci, přisypeme 150 gramů žitné mouky, 150 ml vody a důkladně promícháme. Vznikne nám hustá kaše. Kvásek přiklopíme a necháme někde v pokojové teplotě zhruba 12 hodin růst (ideálně přes noc). Připravená kvásek hezky bublá a je plný bublinek, které ho zvedají. 

 

Recept na domácí kváskový chléb

Kvásek máme rozmnožený a jde se na chleba. Pokud je kvásek mladý, přidejte k němu raději ještě trochu droždí, je možné, že to sám neutáhne. U staršího kvásku to není potřeba. 

Receptů na domácí kváskový chleba je celá řada. Pokud v receptu uvidíte, že je potřeba 300 g kvásku, je tím myšlen oživený kvásek (tedy lžíce kvásku z lednice + 150 g mouky a 150 ml vody). My jsme pro vás vybrali základní recept na kváskový chléb, který se podaří vždycky.

Na domácí kváskový chléb budete potřebovat:

  • 300 g žitného kvásku

  • 300 g mouky (ideální je pšenično-žitná chlebová)

  • cca 180 ml vody

  • 12 gramů soli (skutečně nešetřete, jinak bude chléb bez chuti)

  • kmín

  • mouka na posypání

  • ošatka (tu můžete koupit tady, nebo si vyrobit vlastní ošatku z pedigu

Postup výroby domácího kváskového chleba:

Do mísy prosejte mouku (300 g), přidejte sůl a kmín a promíchejte. Poté přidejte všechen kvásek (300 g) a vlažnou vodu (180 ml) a začněte hníst. S robotem to samozřejmě půjde snadno, zvládnete to ale i hezky po staru s vařečkou. Těsto můžete ladit další vodou a moukou, aby nakonec mělo tu správnou těstovou konzistenci. Tu poznáte tak, že už těsto není tekuté, jenom se tak líně převaluje a trochu se lepí na stěny. 

Poté si hoďte těsto na pomoučenou podložku a ještě ho zpracujte rukama. Ideální je ho vždy přeložit vejpůl, zmáčknout, otočit o 90 stupňů a znovu přeložit… těsto si tak nabere poslední potřebnou mouku a získá krásný sametový povrch. 

Jak upéct domácí kváskový chléb

Teď si vytvořte hezky oblý bochánek, zakryjte ho utěrkou a nechte půl hodiny odpočívat. Po půl hodině si vysypejte ošatku moukou (i po okrajích) a dejte do ní vytvarované těsto. Posypejte ho moukou a nechte opět kynout. Že je to dost poznáte tak, že těsto vyplnilo celou ošatku (skoro zdvojnásobí svůj objem) a vypadá že chce skoro utéct. Těsto může kynout přes noc v lednici (před pečením ho pak nechte zvyknout na pokojovou teplotu), nebo cca 3 až 5 hodin někde v pokojové teplotě. 

Jak dlouho péct kváskový chléb?

Tip: Dejte dolů do trouby jiný plech (klidně nějaký starý) a před pečením na něj stříkněte (vylijte) cca 1 dcl vody. 

Předehřejte si troubu na 250 stupňů, chleba překulte na plech s pečícím papírem a pečte. Trvá to zhruba 25-30 minut, napoví vám barva kůrky. Pokud si nejste jistí, jestli je chléb správně upečený, poklepejte na něj. Pokud zní dutě, je hotový. Po upečení chléb dejte na nějakou mřížku, kde vychladne. A vy jen ucítíte nádhernou vůni a slastné křupání kůrky. 

Video recept na domácí kváskový chléb (i s přípravou samotného kvásku) najdete zde

Video recept Jak udělat kvásek a upéct chleba

Rychlý kvásek na chleba

Chlebový kvásek si můžete připravit také rychlým způsobem. Stačí smíchat čerstvé droždí, mouku, vodu a cukr. Vznikne vám řídké těsto, které necháte pár minut v teple a můžete péct. 

 

Jak připravit kvásek na vánočku

Existují dva způsoby, jak připravit kvásek na vánočku - klasický kvásek z vody a mouky, nebo kvásek z droždí. 

1 - Domácí žitný kvásek z vody a mouky

Na vánočku můžeme použít žitný kvásek připravený z vody a mouky podle receptu výše. Na jednu vánočku nám pak bude stačit 30 gramů hotového kvásku a 200 g hladké mouky a 200 ml vody na jeho rozmnožení. Kvásek musí být skutečně silný, aby těsto na vánočku utáhl. Pokud si jím nejste jistí, přidejte trochu droždí. 

2 - Rychlý kvásek z droždí

Kvásek na vánočku z droždí připravíte snadno a rychle. Čerstvé droždí smíchejte se lžičkou cukru a pořádně rozmíchejte. Vznikne vám tekutá kaše, ke které pak přidáte jednu lžíci hladké mouky, 100 ml vlažného mléka a necháte asi 10 až 20 minut při pokojové teplotě (až má kvásek čepici). Kvásek na vánočku máte připravený a můžete se vrhnout na přípravu těsta. 

Čtěte také

Nejlepší aktivity a dárky pro mladé slečny

Publikováno 8.3.2021

Sháníte dárky pro mladé slečny, ale jste bezradní? Nevíte, jestli ještě vybírat hračky,...

29 tipů na (nejen) vánoční dárky pro babičku

Publikováno 25.9.2020

Babičky jsou pro spoustu z nás kouzelné bytosti, ke kterým moc rádi jezdíme. U babičky totiž...

Anglická abeceda s výslovností

Publikováno 7.11.2020

Anglická abeceda s výslovností a spellování jednotlivých písmen se vám bude opakovaně hodit. Máme pro vás...