Ferraty v Čechách patří mezi stále oblíbenější náplň aktivní dovolené. A není se čemu divit - ferraty nám dávají možnost, jak v Čechách zažít adrenalin horského lezení bez horolezeckých zkušeností. A vzít s sebou klidně i děti. Vybrali jsme pro vás 10 nejlepších ferrat v Čechách, které si zamilujete. Pokud jste si ještě žádnou ferratu v Čechách nevyzkoušeli, teď je ta pravá chvíle vyrazit na aktivní dovolenou po Čechách a dopřát si trochu toho lezeckého adrenalinu.

Ferraty v Čechách - ideální trávení dovolené

  

Co je to Via Ferrata?

Via ferrata, neboli ferrata či zajištěná cesta poskytuje skvělý lezecký zážitek i lidem bez zkušeností s horskými výstupy a lezením jako takovým. Ferrata je cesta v nějakém zajímavém nedostupném terénu - obvykle na skalách, na kterou se dostanete díky jistícímu ocelovému lanu, železným stupům a dalším pomůckám pro výstup v kombinaci s přírodními stupy a chyty. Stačí si vybrat obtížnost ferraty podle své kondice (většinou se používá rakouské značení ferrat A až F, přičemž A je nejsnazší) a můžete se bez jakékoli složitější přípravy vydat na vrchol hory, kam byste se jinak nedostali. Stačí vám k tomu základní vybavení na via ferratu a pokud se necítíte na to vyrazit sami, tak také krátká instruktáž od profíka. 

Ferraty v Čechách s instruktorem

 

1) Via Ferrata Pastýřská stěna v Děčíně

Ferraty v Čechách - Pastýřská stěna v Děčíně

Už od roku 2014 si můžete přímo v centru Děčína vyzkoušet jednu z nejoblíbenějších a také nejdelších via ferrat v Čechách, via ferratu, která vás chytí za srdce a nepustí. Tato zajištěná cesta naproti děčínskému zámku s nádherným výhledem na Labe je vhodná pro začátečníky i pokročilé lezce. Nabízí totiž 14 cest (dlouhých 150-170 metrů) na vrchol různých obtížností.

Předtím než se vydáte nahoru bude nejlepší si pořádně prostudovat plánek a vybrat si cestu, kterou zvládnete. Na začátek doporučujeme vybrat nějakou jednodušší cestu jako třeba „Hladový poutník“. Lezení na této via ferratě patří mezi nejoblíbenější v Čechách také proto, že tady můžete řádit klidně celý den. Nahoru, dolů, nahoru jinou cestou, občerstvit a znovu… 

Ferraty v Čechách - Pastýřská stěna v Děčíně

foto: ferrata-decin.cz

Tip: Pokud je toto vaše první cesta na Ferraty v Čechách, pak vám doporučujeme zvolit via ferratu s instruktorem. Zkušený lezec vám ukáže, jak si obléct horolezecký sedák, helmu a jak pracovat s karabinami tak, aby pro vás bylo lezení na via ferratě zcela bezpečné. S instruktorem můžete lézt od dubna do října. 

 

2) Seifertova Via Ferrata Nové Hamry v Krušných horách

 Via ferraty v Čechách - Nové Hamry v Krušných horách

Tuto via ferratu najdete netradičně uprostřed lesa zhruba 20 kilometrů severně od Karlových Varů a můžete si na ní vybrat ze 4 tras. První jednodušší dvě jsou určené pro děti a začátečníky, další dvě pak dávají zabrat a zkušenějším lezcům. Nečekejte obří do nebe stoupající skálu, připravte se spíše na skupiny skalisek a balvanů, které stoupají po úbočí strmě vzhůru. Nejoblíbenější je trasa C, trasa D je relativně krátký převislý výběžek.

 

3) Via Ferrata Vodní brána u Semil

Via ferraty v Čechách - Vodní brána u Semil

Krásná via ferrata v Čechách, která vám dá ochutnat tradiční jištění ocelovým lanem známé z rakouských via ferrat. Tato ferrata vede nádherným údolím řeky Jizery a v současné době si můžete vybrat ze 3 tras (obtížnosti B, C+, nebo D/E). Modrá trasa je vhodná pro začátečníky, vede po úbočí skalního masivu a je dlouhá 90 metrů a zdoláte jí zhruba za 20-30 minut. Tato trasa zároveň slouží jako trasa pro sestup. Červená trasa je dlouhá 110 metrů a je o něco náročnější.

Nejdelší a zároveň také nejnáročnější lezeckou trasou je fialová cesta dlouhá 220 metrů (s převýšením 75 metrů). Na tuto cestu si vyhraďte alespoň hodinu. Téměř až k této via ferratě se dostanete pohodlně autem. I tuto via ferratu je možné absolvovat s instruktorem a půjčenou lezeckou výbavou. 

Via ferraty v Čechách - Vodní brána u Semil plánekplánek: hudy.cz

 

4) Via Ferrata Lužická spojka (Vaňov v Ústí nad Labem)

Ferraty v Čechách - Lužická spojka (Vaňov v Ústí nad Labem)

Poměrně nová via ferrata ve Vaňově začíná zlehka v lese a poté pokračuje až na vrchol skalní vyhlídky, ze které si užijete nádherný výhled na zákruty Labe. Tato zajištěná cesta je poměrně krátká a má obtížnost C. Kvůli některým složitějším úsekům není tato via ferrata vhodná pro úplné začátečníky a děti.

Když se vydáte na Lužickou spojku, můžete se těšit na spoustu přírodních stupů a zajímavých úseků. A aby byl celý zážitek ještě o něco lepší, vyjeďte si k via ferratě kabinovou lanovkou na vrchol Větruše. 

Via Ferrata Lužická spojka (Vaňov v Ústí nad Labem)

foto: horezdar.cz

Vybavení na ferraty

Ať už vyrážíte na via ferraty v Čechách sami nebo s instruktorem, vždy budete potřebovat pořádné vybavení, se kterým bude lezení zcela bezpečné. Mezi hlavní části výbavy na via ferraty patří:

  1. jistící set na ferratu s karabinami a brzdou, která zmírní každý váš pád, 

  2. lezecký úvazek, a to buď set se sedacím, nebo celotělovým úvazkem, 

  3. ferratové (nebo cyklistické) rukavice pro snadné držení ocelových lan a skal, 

  4. horolezecká helma je nezbytnou součástí výbavy na ferratu. V tomto případě není cyklistická varianta dostačující. 

Hodit se pak může také lezecké oblečení a batoh na vodu a svačinu, případně nepromokavou bundu a čelovku, pokud se budete vracet po tmě. 

Pořiďte si vlastní vybavení na ferraty

 

Tip: U většiny ferrat v Čechách fungují půjčovny, kde vám za pár stovek půjčí veškeré vybavení pro ferraty a také vás s ním naučí zacházet (v případě, že to neumíte).  

5) Via Ferrata Hluboká - dostupný adrenalin pro každého

Ferraty v Čechách - Via ferrata Hluboká

Přímo uprostřed chráněné přírodní oblasti Karvanice najdete nově vybudovanou via ferratu nad hladinou řeky. V současné době je zpřístupněná cesta s obtížností B/C, kterou zvládnete i bez větších lezeckých zkušeností zhruba za půl hodiny (a je vhodná pro děti od 6 let). K této ferratě se můžete dostat buď po vlastních, nebo zvolit zajímavější trasu po vodě (třeba na zapůjčené loďce, nebo paddleboardu). Postupně se budou otevírat další části této via ferraty v jižních čechách. I tuto via ferratu je možné absolvovat s instruktorem a půjčenou lezeckou výbavou. 

Via ferraty v Čechách - Hluboká

foto: hluboka.cz

Na ferratu Hluboká s instruktorem 

 

6) Via Ferrata Slánská hora ve Slaném - Cesta přátelství

Ferraty v Čechách - ferrata Slánská hora

Přímo ve Slaném na vás čeká celkem 7 tras obtížnosti B až D-E s velice zajímavým komínem na konci a několika lanovými mosty, plotnami a traversy. Jako jediná ferrata v Čechách je Slánská hora vybudovaná na čedičovém podkladu přímo v prostoru přírodní památky. Pokud se rozhodnete jít všechny cesty, rezervujte si na tento adrenalinový zážitek alespoň půl dne. 

 

7) Via Ferrata Bechyně v Jihočeském kraji - tam a zase zpátky

Ferraty v Čechách - ferrata Bechyně

Tuto českou via ferratu si užijete hned dvakrát, cesta zpět totiž vede jedině po ní. Na pravém břehu Lužnice vás čeká tato zcela unikátní ferrata v Čechách s obtížností D/E. Celou dobu lezení budete kousek od vodní hladiny, připravte si ale hlavně svaly na rukou, protože je budete potřebovat. Na ferratě Bechyně vás totiž čekají mnohé převislé linie, ale i plotny a úseky, které si vyžadují určitou zkušenost s technickým lezením. Anebo spoustu síly. 

 Ferraty v Čechách - ferrata Bechyně

foto: ferratabechyne.cz

8) Via Ferrata Cakle

Via ferraty v Čechách - ferrata Cakle

Cakle je snad jediná ferrata v Čechách vybudovaná na venkovní umělé horolezecké stěně přímo v areálu vodáckého tábořiště. Můžete si tady vybrat ze 3 výstupových tras obtížností A až C a těšit se na dva lanové mosty. Pokud vážíte více než 45 kilo můžete na tuto ferratu vyrazit klidně bez předchozích lezeckých zkušeností a zaručujeme vám parádní zážitek. Veškeré vybavení si můžete půjčit na místě. Pokud máte vlastní, na ferratu můžete vyrazit zdarma. 

 

9) Via Ferrata v Táboře

Via ferrata v Táboře

Tato jištěná trasa je vysoká cca 30 metrů dlouhá asi 80 metrů a provede vás po hraně nejvyšší lomové stěny. Těšit se můžete na strmé ocelové žebříky, kramle, prudší začátek následovaný místy pro odpočinek a nádhernými výhledy do okolí. Tato trasa je určená i pro začátečníky, když se dostatečně soustředí na nacházení stupů na nohy. Kousek od ferraty je parkoviště. 

Via ferrata v Táboře

 

foto: alpskyvudce.cz

 

10) Horolezecká aréna v Liberci - Via Ferrata uprostřed města

Ferraty v Čechách - horolezecká aréna Liberec

Tuto ferratu najdete přímo v bývalém kamenolomu uprostřed Liberce. Můžete si tady užít dvě lezecké cesty s obtížností A (ta je vhodná i pro děti a začátečníky) a B až D/E, 130 metrů ocelového lana a parádní převis. Nahoru se dostanete zhruba za 25 minut, dost možná si to ale budete chtít projít ještě jednou. I tuto via ferratu je možné absolvovat s instruktorem a půjčenou lezeckou výbavou. V aréně probíhají také kurzy slaňování a slackliningu. 

 Ferraty v Čechách - Liberecká ferrata s instruktorem

 

Interaktivní mapa ferrat v Čechách

Všech 10 vybraných ferrat v Čechách jsme pro vás dali do interaktivní mapy, aby se vám snadno hledalo vše, co budete potřebovat. Mapu můžete rozkliknout a naplánovat si trasu, najít parking, nebo zjistit, že některé ferraty jsou hezky blízko u sebe... 

Ferraty v Čechách - mapa

 

Interaktivní mapa ferrat v ČR - top 10

 

 

Čtěte také

17 tipů na ekologické dárky

Publikováno 9.12.2020

Ať už jde o Vánoce, narozeniny, nebo jinou slavnostní příležitost, vždy chceme svým...

Vše, co vás zajímá o kurzu šití bot

Publikováno 12.10.2020

Kurz šití barefoot bot se stal téměř ihned po svém zveřejnění jedním z nejoblíbenějších, a tedy i...

Hodiny v němčině - jak určovat čas v němčině

Publikováno 12.11.2020

Naučte se určovat hodiny v němčině a osvojte si všechny časové výrazy, které budete...