Ať už jde o Vánoce, narozeniny, nebo jinou slavnostní příležitost, vždy chceme svým blízkým udělat radost a potěšit je. Co takhle letos udělat radost také přírodě a darovat ekologické dárky? I slavnostní příležitosti se můžou obejít bez plastů a zbytečných hmotných dárků, které skončí ve skříni. Pokud hledáte dárek pro někoho, kdo rád dělá věci jinak, udržitelně a s ohledem na životní prostředí, pak si jistě vyberete z našich 17 tipů na ekologické dárky. Inspirujte se a darujte letos dárky, které mají smysl. 

 

Ekologické dárky pro péči o tělo

Každý člověk spotřebuje za svůj život několik stovek zubních kartáčků. Pokud budou všechny plastové, jsou to desítky kilogramů plastů na každého z nás. V Česku se ale zrecykluje jenom asi 60 % plastového odpadu, zbytek končí na skládkách a ve spalovnách. Bambusové kartáčky od slovenské firmy Ecoheart jsou dokonalým ekologickým dárkem, který udrží čisté nejen zuby, ale i přírodu a karmu. Jsou totiž vyrobené z bambusu, který je ručně opracovaný tak, aby kartáček padl do ruky jako ulitý a přírodního oleje, díky kterému nekloužou. Nylonové štětinky pak zajistí dokonalou čistotu zubů. Koupí tohoto dárku navíc pošlete jeden kartáček chudým dětem do Rwandy, takže to jsou vlastně dva dárky v jednom. 

Ekologické dárky - bambusové kartáčky

Tip: Pokud chcete nákupem dárků pomoct ještě více, mrkněte na naše tipy na dárky, které pomáhají

Obdarovaný bude mít určitě radost, že jeho dárek pomáhá i jinde. A proč vlastně právě bambus? Jak tyto ekologické kartáčky kompostovat a nebude ten bambus chybět pandám? :-) Odpovědi na všechny tyto a spoustu dalších otázek si můžete přečíst zde

Ekologické dárky - bambusové kartáčky

 

Když už jsme u péče o ústní dutinu, můžete bambusové kartáčky doplnit touto nádherně vonící koncentrovanou ústní vodou. Máta, šalvěj, tea tree, levandule, skořice a hřebíček - to jsou bylinky, ze kterých je tato ústní voda vyrobená. Díky nim má antiseptický a antibakteriální účinek, pomáhá chránit před paradentózou, záněty dásní a zubním kamenem, Navíc k tomu ještě skvěle chutná, neobsahuje fluorid a na jedno použití stačí 3 kapky. Tato ústní voda je skvělým dárkem pro nadšence do péče o zdraví nás a přírody také proto, že je stoprocentně přírodní a neobsahuje žádné živočišné přísady. 

Ekologické dárky - koncentrovaná bio ústní voda

 

 Ekologické dárky - koncentrovaná bio ústní voda

 

Darujte vyživenou, hydratovanou a zářivou pleť. Tato růžová sada je vyrobená v České republice, všechny 4 produkty jsou v BIO kvalitě, mají certifikaci Fair for Life, Cruelty free a CPK BIO a jsou stoprocentně přírodní. V sadě najdete:

  • růžový omlazující krém (40 ml),

  • růžový univerzální krém (70 ml), 

  • růžovou vodu (50 ml),

  • růžový čaj 

Všechny výrobky nádherně provoní a jako dárek udělají radost každé ženě, která ráda pečuje o zdraví sebe i planety. 

Ekologické dárky - růžová sada kosmetiky

Ekologické dárky - kosmetická sada

 

Ekologické dárky pro ženu

Jenom 10 těchto pratelných tamponků nahradí stovky a tisíce jednorázových vatových tamponků, které zatěžují planetu. Tyto tampoky jsou vyrobené z měkoučké biobavlny, krásně vyčistí pleť, odlakují nehty a snadno se vyperou. V balení je 10 tamponků, aby nebylo potřeba je prát denně, ale mohli se střídat. Navíc je k nim přibalená také praktická síťka z biobavlny, ve které se můžou tamponky prát, anebo poslouží pro přepravu drobností. 

Ekologické dárky - pratelné tamponky

 Ekologické dárky - pratelné tamponky

 

Menstruační kalíšek je oblíbený ženami po celém světě a v posledních letech také stále více a více ženami u nás. A není se čemu divit, s kalíškem zaplesá vaše zdraví, peněženka a planeta najednou. Tahle pomůcka vydrží klidně 10 let, díky čemuž ušetříte spoustu peněz a také nezatěžujete životní prostředí jednorázovými pomůckami. Manipulace s kalíškem je velice snadná, během nošení zajišťuje pohodlí a komfort a kromě toho je také vhodný pro zdraví, protože nezpůsobuje žádné záněty a podobné obtíže. 

Ekologické dárky - menstruační kalíšek

Tip: Hitem posledních měsíců jsou menstruační kalhotky od české firmy Snuggs, které už prorazily do mnoha zemí po světě. 

Ekologické dárky - kalíšek

 

Víte, proč mají Japonky tak nádhernou pleť? Protože objevily tajemství konjakové houbičky. Konjaková houbička je skvělým dárkem pro ženy, které o sebe rády pečují. K použití stačí jenom voda a výsledky jsou přímo skvělé - odstranění staré kůže, vyčištění a výživa kůže. Konjaková houba má neutrální pH, je plná minerálů a antioxidantů, které ocení každá pleť. Tato houbička je 100% přírodní, bez jakýchkoli přidaných chemikálií a nahradí hned 3 přípravky najednou - mýdlo, sprchový gel a tělové mléko. A stojí jenom pár stovek. 

Ekologické dárky - konjaková houbička na tělo

 

Ekologické dárky - houbičky

 

Ekologické kelímky, sklenice a tašky

Konec jednorázovým plastovým kelímkům, které se akorát hromadí. Každý z nás jich průměrně za rok spotřebuje neuvěřitelných 350 kusů a každý takový kelímek se pak rozkládá až 20 let. Co takhle to nahradit jedním krásným kelímkem, který vydrží dlouhé roky? Tento opakovaně použitelný kelímek na kávu nebo čaj patří mezi nejoblíbenější ekologické dárky, a to hned z několika důvodů:

  • je vyrobený z recyklovaných jednorázových kelímků,

  • je plně recyklovatelný

  • nepálí, 100% těsní a snadno se otevírá jednou rukou,

  • nepije se jenom malou dírkou, ale po celém jeho obvodu,

  • vydrží dlouhé roky

  • má krásný design ve více barvách a hodí se ke všemu.

Ekologické dárky - recyklovaný a recyklovatelný kelímek

Další výhody kelímku a odpovědi na otázky, které vás jistě napadly, si můžete přečíst zde

Ekologické dárky - kelímky

 

Minimalistický design, kvalitní zpracování, ergonomie, mytí v myčce a pohodlné pití - to jsou hlavní přednosti těchto skleněných lahví, které nepropustí ani kapičku a hodí se ke každé příležitosti. Na sport, na výlet, nebo klidně na stůl pro dodržování pitného režimu. Konec jednorázovým pet lahvím, tato skleněná lahev vydrží už napořád. A navíc je skutečně krásná a bez flalátů a BPA. Ekologickou skleněnou lahev najdete v mnoha různých velikostech a designech, stačí si jen vybrat... 

Ekologické dárky - skleněné lahve

 

Ekologické dárky - skleněné lahve

 

Jednorázové sáčky na zeleninu a na pečivo… tomu odzvonilo. Jednorázové plasťáky, které zaplavují moře a oceány je možné nahradit ekologickými sáčky, které se používají opakovaně. Plátěné tašky a sáčky z biobavlny s utahovací šňůrkou jsou dokonalým parťákem pro každodenní nákupy. Pokud sháníte ekologický dárek, můžete zvolit dárkovou sadu ekologických sáčků, které jsou nejen krásné, ale také velice praktické a vyrobené v chráněné dílně.  

Ekologické dárky - sáčky pro bezobalové nakupování

 

 Ekologické dárky - bezobalové nakupování

 

Kurz - darujte vnitřní obohacení 

Mamince, nebo přítelkyni můžete darovat třeba nějaký cukrářský kurz, tatínkovi seberozvojový kurz, dědovi online kurz excelu a bráchovi kurz investování. Možností je tolik. Kurzy jsou dokonalým dárkem, který pomůže vašemu blízkému přiblížit se k jeho snům a vnitřně ho to obohatí. Pokud online kurzy nejsou to pravé, darujte svým blízkým raději poukaz na zážitek. Místo hmotných dárků si tak můžou třeba skočit s padákem, vyrazit na školu smyků, nebo do větrného tunelu. 

V tomto online kurzu se hezky v pohodlí domova naučíte, jak ze starého oblečení, novin a dalších věcí vyrobit nové krásné výrobky. Během pár lekcí se naučíte, jak starým věcem vdechnout nový život. 

Ekologické dárky - kurzy 

Tento kurz je skvělou příležitostí, jak se naučit pracovat s čokoládou a vyrábět domácí pralinky kdykoli a kdekoli. V tomto cukrářském kurzu se pod vedením profesionální cukrářky naučíte, jak pracovat s čokoládou, jak jí temperovat a nalévat, jak plnit pralinky a z čeho náplně vyrábět, aby chutě dokonale ladily. 

Ekologické dárky - kurzy

 

Ekologické dárky - kurzy

Darujte možnost naučit se hezky online v pohodlí domova vytvářet šperky, malovat, šít barefoot boty, plést košíky, hrát na kytaru, nebo vytvářet jiné kreativní výrobky. V nabídce je více než 100 kreativních online kurzů. Stači si jenom vybrat. 

Ekologické dárky - kurzy

 

Knihy - dárek, který vždycky potěší

Knihy asi nejsou ekologickým dárkem, který by byl zcela bezodpadový. Je to ale dárek, který dokáže měnit životy, dodat energii a motivaci ke změně, pomoct překlenout těžké chvíle a znásobit chvíle radosti a pohody. Papírové knihy mají své kouzlo, a pokud (případně) někdy doslouží, snadno se recyklují. Jestli ale nechcete kupovat další hmotný dárek, vyberte nějak e-knihu, nebo audioknihu.

Tipy na oblíbené knihy, se kterými určitě zabodujete:

 

Inspirativní průvodce cestou k domácnosti, která má menší dopad na životní prostředí. Krok po kroku si s autorkou projdete celý byt a uvidíte praktické kroky, které můžete udělat. Tato kniha jistě poslouží jako skvělý dárek pro všechna milovníky životního prostředí a každodenní hrdiny. Knížku si můžete prolistovat, abyste věděli, do čeho jdete. 

 Ekologické dárky - kniha Eco friendly domov

 

Cestovatel a dobrodruh Ladislav vám na svých příhodách ukáže, že Evropa je nejrozmanitější kontinent světa. Kniha je psaná velice odlehčenou formou, s množstvím neuvěřitelných zážitků, nádherných míst a vtipných setkání. Prostě ideální dárek na dlouhé večery. 

Ekologické dárky - kniha

 

Ekologické dárky - knihy

 

Možná se to nezdá, ale tato kniha je o naději, o tom, kde jí najít, když je všechno na nic, jak přežít konfrontace, nenechat se vyprudit otravnými reklamami apod. Jedná se o ideální motivační čtení pro všechny. 

Ekologické dárky - kniha

 

Všechny knížky pořídíte také v audio podobě, nebo jako e-knihu a také si je můžete prolistovat, ať víte o čem jsou a jak jsou psané. 

Ekologické dárky - knihy

 

Tip: Pro čtení e-knih je nejlepší čtečka knih, které je šetrná k očím a vejdou se do ní stovky knih najednou. 

 

Vlastnoručně vyrobené dárky

Nechcete kupovat hmotné dárky, ale přesto byste chtěli darovat něco jiného, než poukazy a zážitky? Pak můžete dárky vyrobit, nebo darovat jedlé dárky. Mrkněte na tipy na vlastnoručně vyrobené dárky, které potěší. 

 

Další ekologické dárky

Čtěte také

11 osvědčených tipů, jak začít běhat a už nikdy nepřestat

Publikováno 18.11.2020

Podívejte se na léty osvědčené triky, jak začít běhat, i když vás chce vcucnout...

Nejlepší aktivity a dárky pro mladé slečny

Publikováno 8.3.2021

Sháníte dárky pro mladé slečny, ale jste bezradní? Nevíte, jestli ještě vybírat hračky,...

65 tipů na top dárky pro nejlepšího kamaráda

Publikováno 15.12.2020

Dárek pro nejlepšího kamaráda by měl být originální a měl by ukázat, že ho máte přečteného...