Konečně máme odpověď na odvěkou otázku, která trápí lidstvo od nepaměti...

Zase je to tady. Přišel podzim, s ním spousta zamračených a deštivých dní a jedna zásadní otázka, kterou si pokládá většina z nás:

Co dělat v dešti? 

Zamyšlené rozjímání a koukání z okna, které vídáme ve filmech, vás většinou na moc dlouho nezabaví, je potřeba vymyslet něco trochu lepšího. Pokud je zrovna venku koronakrize (a většina kulturních zařízení, obchoďáků a zážitků má zavřeno), nebo se vám jednoduše nechce vytáhnout paty z domu, jste na správném místě.

23 tipů co dělat v dešti

Sepsali jsme pro vás 23 originálních tipů na aktivity, které vás zaručeně zabaví, když zrovna venku prší. Každý si v našem výběru najde to své. 

Knihy, knihy, knihy - číst, psát, nebo poslouchat

Čtení (vlastně i psaní) knih je dokonalou odpovědí na otázku co dělat, když venku prší. Můžete si uvařit teplý čaj, zachumlat se pod deku a vzít si do ruky oblíbenou knížku. Ať už půjde o detektivku, cestovatelský deník, nebo třeba knihu o golfu, najednou se ocitnete v jiném světě a na nepříznivé počasí venku si ani nevzpomenete. Mezi největší trháky podlesní doby patří tyto knížky, (které vám můžeme s čistým svědomím doporučit na dny, kdy venku prší): 

  • Nebe nad Jemenem od Lékaře bez hranic a chirurga Tomáše Šebka: Tomáš vás v této knize vezme na svou misi do daleké země. Na pozadí každodenní střelby, nedostatku spánku, všudypřítomné cholery a postřelených dětí se Tomáš dívá na každodenní život a vše popisuje s lehkostí a humorem jemu vlastním. Těžké téma, těžká doba, přesto velice zábavná knížka, kterou dost možná přečtete jedním dechem. Až se tak stane, nebojte, Tomáš Šebek už napsal více knih. 

  • Prvních 5 případů Harryho Holea od Jo Nesbø: tahle sadička vám vystačí na pěkných pár deštivých večerů (nebo jí rozdělíte mezi půlku rodiny a rázem máte pár dárků vyřešených :)). Styl, který dokáže Jo Nesbø vyprávět kriminální příběhy vás vtáhne už od první stránky. V knize vás čeká spousta záhad, tajemných zmizení, příhod, ze kterých budete mít husí kůži po celém těle a samozřejmě nečekaných zvratů a zločinů, ze kterých mrazí. Detektiv Harry Hole vás v této sérii vezme nejen do Skandinávie, ale také k protinožcům do Austrálie a do slunného Thajska. Nejen, že nebudete napětím ani dýchat, navíc budete v duchu někde, kde je krásně. 

  • Romantická série AFTER od spisovatelky Anny Todd (dříve pod pseudonymem Imaginator 1D): tato série má už více než miliardu přečtení online a to už je pořádné množství čtenářů, které se do příběhů Tessy a Hardina zamilovali. První dvě knihy byly dokonce zfilmované, takže svůj zážitek můžete doplnit o filmy a bude to naprosto dokonalý deštivý den, nebo možná spíš víkend. 

Co dělat v dešti - čtěte knihy

Pokud nejste zrovna milovníkem papírových knih, nebo se vám nechce čekat na jejich doručení, máte dvě možnosti - e-knihy, nebo audioknihy. Ty první si přečtete na mobilu, tabletu, elektronické čtečce, nebo počítači, ty druhé si pustíte do sluchátek a můžete si klidně zavřít oči. Všechny knihy doporučené výše si můžete koupit také jako e-knihu, pokud vás lákají audioknihy, doporučujeme třeba tyto: 

  • Umění být zdráv od Jana Vojáčka a Věry Keilové: téměř 9 hodin audiozáznamu vám ukáže nový pohled na zdraví a nemoci. Naučíte se naslouchat signálům svého těla a nacházet efektivní řešení jakýchkoli zdravotních komplikací. Pokud je vám třeba z toho, že venku prší a vy nevíte, co dělat, trochu teskno a úzko, možná vám tato kniha dokáže pomoct. A pokud ne, stejně stojí za přečtení. 

  • Stručný manuál úspešného lenocha od Jana Hebnara: tato kniha vám ukáže, jak s leností dojít ke šťastnému a spokojenému životu. Ačkoli je lenost zcela přirozená, v dnešní době na ní nekoukáme zrovna s láskou. Tato kniha vám ukáže, jak řešit jakékoli situace, plánovat a dosahovat svých cílů bez zbytečného plýtvání energie a sil. To zní dobře, že?

 Co dělat v dešti - poslouchejte audioknihy

Tvořte pro sebe nebo své blízké

Když venku prší, můžete se vrhnout na kreativní tvorbu a vyrobit si něco jen tak pro radost, něco na zahřátí, nebo třeba vlastnoručně vyrobený dárek pro své blízké, který jistě ocení dvojnásob. Možností je nespočet. Protože jsme tu od toho abychom vám poradili, máme pro vás hned několik tipů. A začneme hezky zlehka:

Tečkovaná mandala, Dotart therapy, nebo tečkování - všechna tato slova znamenají jediné - dokonalé spojení kreativity a odpočinku. K vytvoření tečkované mandaly nepotřebujete žádné zvláštní nadání kromě jediné schopnosti - umět udělat tečku a držet se návodu od profíka. Protože je tato kreativní činnost skutečně snadná, získala si v posledních letech tisíce nadšenců. Výtvory lidí, kteří malují svou první tečkovanou mandalu jsou pak skutečně neuvěřitelné. Pokud vás to láká a chtěli byste si takovou mandalu taky vyzkoušet namalovat, mrkněte na online kurz Tečkovaná mandala, který vám všechno ukáže a vy nemusíte vytáhnout paty z domu.

Co dělat v dešti - tvořte mandaly

Háčkování už dávno není jen činností našich babiček. Můžete si totiž uháčkovat nádherné moderní kabelky, čelenky, šály, nebo třeba deky pro miminko (nebo klidně pro sebe) a to chcete. Na internetu najdete spoustu návodů, jak na to, pokud ale máte rádi jasné vedení hezky krok po kroku v češtině a chcete se už od začátku naučit háčkovat bez zlozvyků, máme pro vás online kurz pod vedením známého lektora Přemysla Knapa

Co dělat v dešti - háčkujte

Výtvarnice Petra Cibulková vás ve svých online kurzech naučí, že kreslit umí skutečně každý. Ano, i my, kterým ve škole paní učitelka řekla, že bychom už raději nikdy neměli ani zkoušet kreslit, natož to někomu ukazovat. Stačí jenom vědět, jak na to a jak do kreslení zapojit také svou pravou mozkovou hemisféru. Jakmile si osvojíte principy tohoto kreslení, bude pro vás snadné kreslit v podstatě cokoli, od portrétů, přes květiny, až po zvířata. A to podle fotky i podle skutečnosti. Vyzkoušejte si lekce kurzů zdarma a přesvědčte se sami. 

Co dělat v dešti - naučte se kreslit

Mezi další naše tipy na kreativní aktivity, kterým se můžete věnovat, když venku prší, patří také drhání (neboli macramé), šití bot, paličkování krajek, výroba šperků z různých materiálů, zdobení oblečení, kreslení mandal… a vlastně co vám budeme povídat, mrkněte na 180 lekcí online kurzů zdarma a vyberte si sami. 

Co dělat v dešti - zkoušet lekce kurzů zdarma

 

Uvařte si něco dobrého

Když venku prší a není co dělat, máte spoustu času mrknout na recepty, které zaberou trochu více času než obvyklá obědová rychlovka. Upečte si třeba domácí kváskový chléb (který má tak boží kůrku a vůni, že si na něj velice rychle zvyknete... a taky velice rychle celý zmizí), tvarohovou bábovku, udělejte si dlouze pečené hovězí na víně, nebo luxusní utopence. A pokud nemáte inspiraci, mrkněte na online kurzy vaření.

Mezi ty nejoblíbenější patří jednoznačně online kurz přípravy sushi. Je to nejobsáhlejší a největší videokurz na přípravu sushi v České i Slovenské republice, ve kterém se naučíte připravovat snad všechny druhy sushi rolek, které vůbec existují. A ještě něco navíc. Kromě toho ale můžete mrknout také na online kurz vaření tradiční české, nebo italské kuchyně, nebo se naučit dělat bezkonkurenční brunch. Naučí vás to totiž Michelinský kuchař. Taková lekce vaření tedy rozhodně bude stát za to. A když k tomu navíc přizvete celou rodinku, o zábavu na půl dne (a báječné jídlo) bude postaráno. 

Co dělat v dešti - vařte

Zkrášlete si domov

První, co vás asi napadne je úklid. Když nevíte, co dělat v dešti, vždycky můžete uklízet. Nejlepší bude věnovat se tomu pořádně podle návodu profíka na slovo vzatého. Zázračný úklid vás ve své knize naučí Marie Kondo a získáte pořádek jednou pro vždy. To stojí za zkoušku… no jo, ale úklid není tak úplně zábavná činnost, do které bychom se hned při každé příležitosti hrnuli, že?

To zařizování bytu je něco jiného. Vyberte si nové dekorativní polštářky, potahy, nebo svíčky, přeskládejte si v bytě nábytek a pořiďte si nové květiny. Nejen, že to u vás bude jako nové, navíc vás projíždění všech těch krásných věcí zabaví na pěkně dlouho. 

Co dělat v dešti - zařizujte

A pokud to máte doma jako ze škatulky, co takhle zkrášlit sebe? V online kurzu líčení vás naučíme, jak na to. Tento kurz je primárně určen pro dámy, ale víte jak, koupit si ho může kdokoli bude chtít. Všechno se naučíte hezky online z pohodlí domova a kurz vám zůstane už napořád. 

Co dělat v dešti - naučte se líčit

Vzdělávejte se 

Kromě toho, že v dešti můžete číst knihy, které vás dozajista posunou, můžete také studovat cokoli vás napadne. V dnešní době máme přístup k online kurzům všeho od Adobe Photoshopu a kurzu archetypy žen, přes kurz investování do nemovitostí, až po kurz time managementu (dokonce s Ivo Tomanem!) a kurz obchodních dovedností. Osobní rozvoj a jeho největší kapacity se zkrátka přesunuly do online světa a na vás jenom je vstoupit do jejich kurzu a začít se rozvíjet. S těmito rozvojovými kurzy vám čas uteče jako nic, budete ze sebe mít skvělý pocit a dost možná získáte nové návyky, které vám pomůžou na cestě k vašim cílům. 

Co dělat v dešti - rozvíjejte se

Chtělo by to trochu hravější formu osobního rozvoje? Pak se vrhněte na deskovky, mrkněte třeba na tyto rozvojové deskovky. Můžete rozvíjet své strategické schopnosti, nebo se třeba dozvědět něco nového o světě. 

Hrajte si

Když už jsme u těch her, když nevíte co dělat v dešti, popusťte uzdu své fantazii a hrajte si. Můžete třeba vytáhnout karty, Člověče, nebo Dostihy a udělat si krásný rodinný den, i když je venku za oknem pěkná polízanice. A pokud zrovna nemáte nikoho, kdo by si s vámi chtěl hrát, nevadí. Možností existuje spousta i pro jednotlivce. Věděli jste třeba, že když na mobilu zadáte do googlu název zvířete a kliknete vpravo na “Zobrazit ve 3D”, tak si ho můžete přenést k sobě do pokoje?

Co dělat v dešti - hrajte si

Rázem se totiž dostanete do rozšířené reality a můžete si s tím pěkně vyhrát. A pak si to vyfotit. U nás tak třeba panda hlídá robotický vysavač, nebo lev číhá ve sprcháčí… Další možností, jak se zabavit v dešti je googlit odpovědi na otázky, které lidstvo trápí od nepaměti. Jako třeba “Proč když duch projde dveřmi, tak nepropadne podlahou?, “Když bude mít kachna jednu nohu, bude plavat v kruhu?”, “Opravdu CocaCola vyleští minci?” … některé věci pak můžete hned také vyzkoušet :) 

Nakupte vánoční dárky (nebo dárky na narozeniny)

Vánoce se kvapem blíží (ať je zrovna jakýkoli měsíc) a déšť za oknem je ideální příležitostí, jak si ušetřit každoroční stres. Zkrátka vyberte vánoční dárky včas. Nakupte svým blízkým zážitky, knížky, měkké dárky, nebo cokoli je láká a máte vystaráno. Kdo to chce dotáhnout k dokonalosti a mít všechno hotovo, vsadí letos na dárkové poukazy a předplatné. Ty jsou totiž zhruba do minuty v e-mailu a není třeba čekat na žádné balíčky. Navíc pokud koupíte poukaz v nějaké hodnotě a obdarovaný si pak sám vybere konkrétní dárek, často uděláte ještě větší radost…  

Co dělat v dešti - nakupte dárky

Filmy a seriály 

Tak tohle vás určitě nenapadlo - pustit si nějaký film, nebo skouknout novou sérii vašeho oblíbeného seroše. My víme, že víte, ale přesto nešlo tento tip co dělat v dešti vynechat, protože je to prostě klasika, kterou máme všichni rádi. Ať už jedete na Netflixu, HBO Go, nebo máte nejradši oldschoolovou televizi, u té se určitě nudit nebudete… 

Co dělat když prší - koukat na telku přeci

Štěňátka, koťátka...vtipná videa

Dopřejte si to a jednou do roka zcela bez výčitek sjeďte všechna vtipná videa na Youtube. Můžete koukat na rozkošná štěňátka, koťátka, nebo se třeba pobavit nad tím, jak krocani rádi odpovídají… 

Anebo si taky můžete číst naše články a udělat si pohodu :) 

Čtěte také

65 tipů na top dárky pro nejlepšího kamaráda

Publikováno 15.12.2020

Dárek pro nejlepšího kamaráda by měl být originální a měl by ukázat, že ho máte přečteného...

13 tipů na originální dárek pro tříleté dítě

Publikováno 2.11.2020

Přemýšlíte, jaký dárek je vhodný pro tříleté dítě?

13 tipů na dárky, které pomáhají

Publikováno 30.11.2020

Stačí pár korun, pro někoho to může znamenat obrovskou pomoc a pro vás krásný dárek...