Proč je tak super létat ve větrném tunelu rychlostí až 270 km/h? A je lepší tandem, nebo tunel?

1) Dokonalá simulace volného pádu

Co je to podle definice volný pád? Volný pád je situace, kdy padáte takovou rychlostí, že se odpor vzduchu vyrovná tíhové síle a najednou začnete padat konstantní rychlostí. Zkrátka si najednou tak plachtíte a užíváte si nádherný výhled na krajinu. 

Rekordy ve volném pádu: Určitě si to pamatujete, 15. března roku 2012 pokořil Felix Baumgartner nad Novým Mexikem neskutečný rekord, když ve speciálním obleku skočil z extrémní výšky 39 kilometrů. Během volného pádu měl Felix letět až neskutečnou rychlostí 1 170 km/h, což je mimochodem 1,25 násobek rychlosti zvuku. Felix si užil více než 4 minuty volného pádu, poté si otevřel padák a bezpečně přistál.

Rekordy ve volném pádu - Felix Baumgartner

Tímto skokem získal Felix Baumgartner hned 3 světové rekordy:

  • nejvyšší dosažená rychlost při volném pádu, neskutečných 1770 km/h,
  • nejvyšší dosažená výška balónu s lidskou posádkou (Felix v héliovém balónu vystoupal do výšky 39 002 metrů),
  • skok z nejvyšší výšky nad zemským povrchem, cca 39 000 metrů

Byla to obrovská věc, o 2 roky později se ale stala ještě větší. Víceprezident Googlu Alan Eustace 24. října 2014 překonal jeho rekord, když skočil ze stratosféry z výšky 41 425 metrů (byl tedy cca o 2 400 metrů výš). Alan stejně jako Felix překonal rychlost zvuku, když padal rychlostí neskutečných 1322 km/h.

Simulátor volného pádu v Praze

Rekordmani museli vyletět až do stratosféry a mít speciální oblek, aby si mohli užít tyto neskutečné okamžiky. Vy si můžete volný pád vyzkoušet mnohem snadněji a klidně si dopřát i desítky minut, a přitom neopustit Prahu. Větrnému tunelu v Pražských Letňanech se říká také simulátor volného pádu a je to naprosto přesné označení. V tunelu totiž zažijete úplně stejnou euforii a nadšení jako při volném pádu po seskoku s padákem, jenom budete uvnitř v proskleném tunelu. 

Ve větrném tunelu fouká vzduch rychlostí až 270 km/h a volný pád si můžete užít 3, 6, 9, nebo klidně až 60 minut. Každý vstup do větrného tunelu a každý váš volný pád v tunelu trvá 1,5 minutu a je to jako jeden seskok s padákem z letadla. Rychlost vzduchu v tunelu je korigována podle vaší hmotnosti a podle toho, jak vysoko zrovna létáte. 

Je lepší seskok s padákem, nebo let ve větrném tunelu? 

2) Seskok s padákem nanečisto i se strachem z výšek (aneb indoor skydiving)

Pokud máte strach z výšek, pravděpodobně nebudete chtít skočit z letadla ze 4 kilometrů jenom s malým padákem (a instruktorem) na zádech. No jo, ale co když vás přesto láká volný pád? Co když chcete zažít ten jedinečný pocit, kdy se vznášíte ve vzduchu jako pták? Máte dvě možnosti:

  • hecnout se, svůj strach z výšek překonat, nebo alespoň na chvíli odložit a prostě si skočit,

  • vyzkoušet si indoor skydiving, čili volný pád ve větrném tunelu v Praze bez velké výšky pod sebou

Větrný tunel je vlastně takový skleněný tubus, který je vysoký 14 metrů a má průměr 4,3 metru. V úvodních minutách zážitkového kurzu létání se v tunelu létá pouze pár desítek centimetrů, maximálně třeba metr nad zemí. Podle vašich schopností a toho, jak rychle se ve větrném tunelu otrkáte, vás instruktor pustí výše, maximálně ale třeba do 3 metrů. Na konci zážitku s vámi pak vyletí až na úplný vršek tunelu, abyste si vychutnali celý tunel v plné parádě. Maximálně tedy můžete koukat na zem z cca 12 metrů a to tak strašidelné není, že? 

Jak vypadá větrný tunel v Praze

foto: hurricanefactory.com

Ne nadarmo se větrnému tunelu říká také skydive aréna a parašutistický trenažér - parašutisté sem totiž sami moc rádi chodí trénovat (a odnaučovat se různé zlozvyky, které se při seskoku s padákem ztratí, v tunelu se ale ukážou). 

3) Skvěle dostupná destinace - větrný tunel v Praze

První český větrný tunel Hurricane factory byl postaven v Praze - Letňanech a postavily ho české Strojírny Litvínov jako svůj první tzv. aerodynamický nebo vzdušný tunel. V současné době se vzdušné tunely rozšířily po celé Evropě - najdete jej také na Slovensku (v Liptovském Mikuláši v Tatrách v Tatralandii), v Německu v Berlíně, Belgii, Francii, Švýcarsku a v Madridu ve Španělsku. Další větrné tunelu jsou v současné době ve výstavbě. 

Větrný tunel v Praze je na skvěle dostupném místě - v Letňanech, kousek od nákupního centra.

Toto jsou výhody polohy větrného tunelu v Praze:

  • nachází se na okraji Prahy, v Praze Letňanech (čili se snadno vyhnete dopravním zácpám), 

  • nachází se kousek od nákupního centra (můžete se tam občerstvit, udělat si z toho hezký den spojený s nákupy), 

  • má vlastní parkoviště,

  • je blízko k metru i zastávce MHD, 

  • součástí větrného tunelu je také restaurace.

Simulátor volného pádu v Ostravě, Brně, nebo Plzni?

Často se nás ptáte na to, jestli je větrný tunel také v Ostravě, v Brně, nebo třeba v Plzni. Prozatím ne, ale samozřejmě je v plánu, aby byl simulátor volného pádu v každém velkém městě :-) Zatím je jediný tunel v České republice v Praze, další tunel je v Berlíně (cca 3 hodiny od hranic) a další na Slovensku. Některý z nich možná budete mít blíže. 

4) Skvělá cena létání ve větrném tunelu - dokonalý poměr cena/výkon

Často se stane, že dokážete vychytat simulátor volného pádu se slevou, nebo v nějaké akci. I bez akce je ale kurz létání ve větrném tunelu za skvělé peníze. Tandemový seskok s padákem vás vyjde cca na 4 tisíce korun a vychutnáte si minutu volného pádu. Je to delší zážitek, který má samozřejmě spoustu jiných výhod, let ve větrném tunelu vás ale vyjde jen na 1 500 korun

❗️ Jedna minuta volného pádu vás tak vyjde jenom na 500 korun, a to za to stojí, co říkáte? 

A pokud si nedokážete vybrat, mrkněte na kombinaci 3 v 1 - zážitek, ve kterém si vyzkoušíte tandemový seskok, větrný tunel a jako bonus ještě seskok na lano. Všechny 3 adrenalinové bomby si pak můžete porovnat. 

Adrenalinová trojkombinace - tandemový seskok, větrný tunel a seskok na lano

5) Věkové (ne)omezení pro létání ve větrném tunelu

Volný pád si v Pražském simulátoru může vyzkoušet kdokoli starší 5 let. Mladší dítě by totiž nedokázalo tak dobře koordinovat své pohyby a let ve vzdušném tunelu by si tolik neužilo. Aby mohl v tunelu létat kdokoli mladší 18 let, stačí mu k tomu souhlas rodičů.

A jak je to s věkovým omezením pro let v simulátoru volného pádu shora? Ve větrném tunelu můžete létat v jakémkoli věku, ať je vám 70, 80, 90, nebo 100. Pokud máte chuť a myslíte, že vám to váš zdravotní stav dovoluje, neváhejte. 

Pro koho není let ve větrném tunelu vhodný? Kromě dětí mladších 5 let by ve větrném tunelu neměly létat také těhotné ženy. Vzhledem k silnému tlaku proudícího vzduchu by to nemuselo být pro těhotné ženy zcela bezpečné. Vydržte pár měsíců a vyražte do větrného tunelu až po porodu. 

6) Euforie a adrenalin, na který nezapomenete

Během volného pádu během seskoku letadla, stejně jako během létání v simulátoru volného pádu zažijete neskutečně intenzivní pocity - obrovskou radost, nadšení, euforii, příval energie a dokonalé spokojenosti a užívání si pocitu tady a teď. Během létání ve vzdušném tunelu okamžitě zapomenete na všechny problémy, starosti a stres a zažijete dokonalé chvíle. A když s vámi ještě instruktor vyletí ve větrném tunelu až úplně nahoru, bude to naprosto úžasná třešinka na dortu dokonalého zážitkového kurzu.  

7) Profesionální instruktoři letu ve větrném tunelu

Úvodním předletovým kurzem i samotným létáním v tunelu vás provedou dokonale zkušení instruktoři indoor skydivingu, kteří mají stovky a tisíce nalétaných hodin, dokonale ovládají své tělo a moc rádi vám předvedou všechno, co ve větrném tunelu umí a předají vám své zkušenosti. Instruktoři létání ve větrném tunelu jsou zkušení školení profesionálové, kteří vás pro létání dokážou ještě více nadchnout. 

8) Super fotky a video z vašeho létání ve větrném tunelu

Součástí tohoto zážitkového kurzu létání v tunelu je také focení a natáčení videa. Abyste si po létání odnesli video z letu, je potřeba si o něj říci předem a připlatit si 300 korun. 

Fotky a video z letu ve větrném tunelu

Tip: Během letu v simulátoru volného pádu se usmívejte směrem k budce, odkud jde blesk a kde sedí instruktoři, kteří korigují rychlost větru v tunelu. 

9) Moderní zábava pro vytížené pracanty

Větrný tunel je prostě boží koníček a trávení volného času, které vás dokáže perfektně nabudit a dodá vám obrovskou dávku energie. Ke vzdušnému tunelu je potřeba přijít cca hodinu předem, aby se stihly všechny formality, oblékání do kombinézy a předletový kurz. Pak létáte pár minut, zažijete dokonalou euforii a jedete domů. Pokud tedy máte málo času, ale přesto milujete adrenalin, větrný tunel je pro vás tím pravým. 

10) Naprosto bezpečný volný pád

Často se ptáte, jestli je létání ve větrném tunelu bezpečné. Odpověď je jednoduchá - naprosto bezpečné. Větrný tunel je konstruovaný tak, aby létání v něm bylo zcela bezpečné. A aby to bylo stoprocentně pojištěné, dostanete speciální kombinézu, ochrannou helmu, špunty do uší a brýle. 

Aby bylo létání v simulátoru volného pádu zcela bezpečné, stačí dodržovat pár základních zásad: 

  • před létáním v tunelu si sundejte všechny šperky a vyndejte vše z kapes (v tunelu fouká vítr skutečně velice rychle, všechno by vám mohlo odletět a poranit vás, nebo instruktora), 
  • nechoďte létat do tunelu v průběhu těhotenství
  • poslouchejte rady instruktora a užijte si to. 

Je simulátor volného pádu bezpečný? Ano!

11) Větrný tunel jako dokonalý dárek ke každé příležitosti

Létání ve větrném tunelu je možné koupit buď pro sebe, darovat ho svým blízkým jako dárek k narozeninám, Vánocům, nebo jakékoli jiné příležitosti), užít si let ve větrném tunelu s partou kámošů třeba v rámci rozlučky se svobodou, rodinného odpoledne, anebo na létání v simulátoru volného pádu postavit team building. 

Větrný tunel můžete svým blízkým darovat s tím, že už pro ně rezervujete termín a třeba je tam i rovnou přivezete a let bude překvapení, anebo jim můžete darovat dárkový poukaz na zážitkový let s platností rok, nebo dva roky a termín si pak domluví sami. 

Čtěte také

11 osvědčených tipů, jak začít běhat a už nikdy nepřestat

Publikováno 18.11.2020

Podívejte se na léty osvědčené triky, jak začít běhat, i když vás chce vcucnout...

17 tipů na ekologické dárky

Publikováno 9.12.2020

Ať už jde o Vánoce, narozeniny, nebo jinou slavnostní příležitost, vždy chceme svým...

15 nejoblíbenějších zážitkových kurzů pro muže

Publikováno 11.9.2020

Vybrat dárek pro muže není někdy vůbec snadné. Známe to všichni - už ochutnal všechny druhy svého...