Taky si lámete hlavu s výběrem originálního vánočního dárku pro teenagera? Je to jasné - v mladých lidech se totiž v pubertě kombinují zbytky dětství a počátky dospělosti, podle čeho pak ale máme vybrat dárek k Vánocům? Sepsali jsme pro vás 35 tipů na vánoční dárky, se kterými budete za hvězdu.

Potěšte vašeho teenagera interaktivní hračkou, dronem, adrenalinovým zážitkem, nebo třeba novým mobilem. Anebo ho nejvíc potěší herní konzole, nebo legíny na cvičení? Mrkněte na naše tipy… originálních dárků pro teenagery je celá řada. Na konci článku najdete další tipy na vánoční dárky pro puberťáky seřazené podle ceny. 

1 - Paddleboard - ideální vánoční dárek pro teenagery sportovce

Paddleboard je moderní sportovní pomůcka, která dokonale kombinuje relaxaci, kardio cvičení a netradiční zábavu na vodě. Paddleboarding je někdy nazývaný také zkráceně SUP (podle anglického Stand Up Paddle, neboli pádlování ve stoje) a je to skvělý sport pro zvýšení kondice a posílení všech svalů celého těla od prstů na nohou až po hlavu

Vánoční dárky pro teenagery - paddleboard

Pokud má rád moderní vychytávky a sport, pak paddleboard vašeho teenagera jistě potěší. A to hned z několika důvodů - dělají se na něm dokonalé fotky (mimochodem taková jóga na paddleboardu taky stojí za to), je to skvělý individuální sport a zároveň příležitost pro zábavu s partou kámošů, na paddleboardu se dá jezdit vleže, vkleče a vestoje a zpevní a vytvaruje celé tělo a zlepší kondici.

Další tipy na sportovní dárky pro teenagery

2 - Herní konzole (+ hra)

PlayStation, Xbox, Nintendo, Nvidia Shield, retro herní konzole… možností je zkrátka nespočet. Pokud má váš teenager rád hry a je to ten pravý gamer, který si nejvíce odpočine právě u hraní a má v herním světě také nejvíce známých, pak pro něj bude herní konzole a hry tím pravým dárkem. Jak ale vybrat tu správnou herní konzoli? Pokud vám váš teenager jasně neřekl, jaký typ by si přál (což většinou dělají), zkuste se ho nenápadně zeptat, anebo zjistěte, jaké typy mají jeho spolužáci (opět tajně, třeba od jejich rodičů, pokud je znáte). 

Vánoční dárky pro teengarey - herní konzole

 A pokud vám nikdo neporadil, pak vybírejte podle výkonu, her, které je možné na dané konzoli hrát, rozlišení a v neposlední řadě samozřejmě také podle ceny.

Další tipy na dárky pro teenagery gamery

3 - Bungee jumping, aneb nezapomenutelná nálož adrenalinu

Bungee jumping se skáče po celé České republice, můžete si zvolit skok z mostu, z televizní věže, nebo z jeřábu, váš teenager může skákat sám, anebo s někým v tandemu. Bungee jumping můžete dát vašemu puberťákovi jako dárek pokud váží více než 40 kilo. Pokud je mu méně než 18 let, bude mu jen stačit souhlas zákonného zástupce a odhodlání. Ať už bude skákat kdekoli, můžete se spolehnout, že to bude zážitek na který nikdy nezapomene.

Dárek k Vánocům pro teenagery - bungee jumping

Bungee je naprosto bezpečný, každý skokan je jištěný asi natřikrát, přesto když si stoupne na plošinu, kouká dolů a má udělat ten krok (resp. skok) do neznáma… věřte, že mu nebude všechno jedno. Pak se ale po krátkém odpočtu odhodlá, skočí a zažije intenzivní pocit euforie, nadšení a radosti a úsměv od ucha k uchu mu vydrží ještě několik hodin. Pro více tipů na zážitkové dárky mrkněte na náš článek

Další tipy na zážitkové dárky pro teenagery

4 - Moderní batoh

Dárky k Vánocům pro puberťáky - batohy

 Do školy, na výlety, na trénink, na rande… tyhle moderní batohy může váš teenager nosit kamkoli. Vybírat můžete z různých značek, designů a barev, stačí se jenom trefit do jeho vkusu a dokonalý vánoční dárek je na světě. 

Další tipy na módní dárky pro teenagery

5 - Elektronická čtečka knih

Ať už je váš teenager zarytý milovník knih, anebo ne, v tomto věku se zkrátka čtení nevyhne. A protože čtení rozvíjí osobnost, je dobré ho ke knihám vést. Aby s sebou nemusel tahat hromadu klasických papírových knih, které by pro něj mohly být nejen těžké, aleé také poněkud oldschoolové, pořiďte mu elektronickou čtečku. Podle kapacity paměti se do ní vejdou stovky, nebo dokonce tisíce knih, které si váš teenager bude moct číst kdykoli a kdekoli. Elektronická kniha neunavuje oči, čtečka má neskutečnou výdrž na jedno nabití baterie a kontaktní rozměry, navíc je také příjemně lehká. Elektronickou čtečku e-knih seženete už kolem 2 tisíc. 

Vánoční dárky pro teenagery - čtečka

 

Případně také audioknihy, ideálně pak ty rozvojové, které ho někam posunou a budou ho záeoveň bavit. 

Další tipy na elektronické dárky pro teenagery

6 - Knihy, které poučí i pobaví

Když už bude mít čtečku, bylo by dobré jí také něčím naplnit. Máme pro vás tipy na knihy, které patří mezi teenagery mezi nejoblíbenější. Je to kombinace rozvojových poučných knih a lehkých knih na odreagování. 

  • Proč spíme - bestseller posledních let napříč věkovými kategoriemi čtenářů. Matthew Walker v této knize sepsal výsledky svých (a nejen svých) dlouholetých výzkumů o spánku. Ukazuje se totiž, že spánek je zcela zásadní pro náš spokojený a zdravý život. Nedostatek spánku (klidně i jenom jednu noc) má vliv na naše logické rozhodování, učení a paměť, emoční reakce a stabilitu, imunitní systém a spoustu dalších věcí. A protože teengeři často pořádně nespí, může být pro ně tato kniha inspirací - a pro vás taky, abyste věděli, proč je dobré nechat je ráno dospat. Kniha je psaná zábavnou formou a je dostupná v češtině i v angličtině i jako e-book. 

  • Všechno je v prdeli (kniha o naději) - tato kniha od autora bestsellerů Marka Mansona si bere na paškál zásadní životní otázky jako “Proč mě moje okolí nechápe?”, “Jak jednat se svým pubertálním dítětem/se svým rodičem bez hádky?”, a další… zaměřuje se na naději a vše co s ní souvisí, ukazuje praktické tipy, jak jí najít a hlavně jak si jí udržet napříč různými životními situacemi. 

Dárky k Vánocům pro teenagery

  • Kurvítka v hlavě - kniha s podtitulem Proč se i chytří lidé chovají hloupě, která je v posledních letech velice oblíbená. Ukazuje totiž, že nejen elektronické výrobky mají v sobě tzv. kurvítka, ale něco podobného máme ve svých hlavách i my. Naučené vzorce chování, které nás nutí chovat se iracionálně a jinak, než bychom se chovat chtěli. Což znají všichni teengeři jako své boty. Kniha ukazuje, jak i z naprosto jasných faktů dokážeme zcela přirozeně vytvářet vlastní scénáře a závěry, které jsou naprosto mylné. A co s tím ...

  • Nebe nad Jemenem- úchvatná kniha obdivuhodného chirurga a lékaře bez hranic Tomáše Šebka z jeho mise v Jemenu. V knize nejde jen o vracení střev zpět do břicha a boj s cholerou, ale o snahu pozorovat běžný život v době války. Autor píše knihu odlehčeným tónem, zapojuje humor a nadsázku vždy když to jenom trochu jde a kniha se tak čte skoro sama. Tomáš je obdivuhodný lékař a teenagerům jistě předá ty správné hodnoty a inspiraci. 

  • Introvertův rok- každodenní dávka moudrosti pro introverty, která posílí jejich vztahy, rozvine jejich sebevědomí a naučí je čerpat energii tak, jak jim je to přirozené. Pokud je váš teengare introvert, tato kniha ho naučí s lehkostí a vtipem proplouvat dnešním světěm extrovertů.  

Další tipy na knihy pro teenagery

7 - Dívčí legíny na cvičení

Jednoduchý praktický střih, krásné barevné designy a elastický materiál, který neomezuje při jakémkoli pohybu. Odolný a prodyšný materiál je vhodný na každodenní nošení a náročné sportovní aktivity. Ať tak, nebo tak, v těchto legínách bude vaše slečna vypadat a cítit se vždy skvěle. Vánoční dárky pro dívky - legíny

Vybírejte z různých délek, střihů a barev legín. Sportovní oblečení obecně patří mezi nejoblíbenější vánoční dárky pro puberťáky, takže klidně dokupte k legínám nějaké tílko a vytvořte tak krásnou sadu, se kterou zabodujete. 

Další tipy na sportovní dárky pro teenagery

8 - Kurz potápění pro teenagery

Dárky k Vánocům pro puberťáky - kurzy potápění

Zážitkové kurzy potápění zažívají v posledních letech comeback a čím dál častěji se objevují pod vánočním stromečkem. Potápěčské kurzy nabízí spoustu variant - můžeme pořídit buď kurz potápění na nádech (který zvýší kapacitu plic, naučí vašeho teenagera správně dýchat a hned po kurzu se dokáže udržet pod vodou klidně na několik minut), nebo kurz potápění s přístrojem ve volné vodě, v bazénu, nebo v nejhlubší věži u nás, kdy se potopí až do 8,5 metrů. Kurzy potápění seženete po celé ČR, stačí si jen vybrat. Cena potápěčského kurzu je různá, zkušební ponor pořídíte už za 870 Kč.

Další tipy na zážitkové dárky pro teenagery

9 - Levné drony pro začátečníky

Už za pár stovek seženete elektronickou hračku, ze které bude váš teenager úplně paf. Drony jsou čím dál oblíbenější a stále více teenagerů touží po tom mít svůj vlastní. Dron, neboli kvadrokoptéra, může být buď s kamerou, nebo bez kamery. Když už ale budete vybírat drona, doporučujeme koupit nějakého s kamerou, protože s tím si váš teenager užije nejvíce zábavy. 

Vánoční dárky pro puberťáky - dronyPrávě záběry z dronu jsou tím, co tolik láká. Při spouštění dronu se držte návodu, dron je potřeba nejprve zkalibrovat a naučit se ho ovládat, aby neskončil třeba na něčí střeše. 

Další tipy na elektronické dárky pro teenagery

10 - Úchvatný náhrdelník pro mladé dámy

Stylový šperk potěší každou ženu k jakékoli příležitosti a to bez ohledu na její věk, proto i v našem výběru vánočních dárků pro teengaery nesmí chybět. Stylový náhrdelník s tlapkou pro milovnice zvířat, barevný strom života na krk jako symbol rodiny, nebo něžný náhrdelník s motýlky pro romantické duše. Při výběru berte v potaz jaké šperky vaše slečna nejraději nosí, jaké jsou její koníčky a jaká je, pak to půjde skoro samo.

 

Šperky jako tip na dárek pro dívky teenagery 

Další tipy na šperky jako dárky pro teenagery

11 - Koloběžka

Vánoční dárky pro teenagery

Jistě jste si všimli, že koloběžku má dnes skoro každý. A váš teenager rozhodně nechce být pozadu! Koloběžku vybírejte podle jeho věku a stylu jízdy, existují koloběžky na sjezd, freestyle koloběžky, trojkoloběžky, ale i elektrické koloběžky a to vše samozřejmě v různých barvách a designech. Koloběžky jsou oblíbenými dárky k Vánocům, protože je s nimi spousta zábava a zároveň skvěle zlepšují kondici. 

Další tipy na sportovní dárky pro teenagery 

12 - Tečkovaná mandala pro kreativní duše

Tento kreativní online kurz trvá celkem 2 hodiny a je rozdělen na 8 lekcí, které si je možné pouštět kdykoli a kdekoli. Tečkovanou mandalu dokáže vytvořit skutečně každý, stačí umět udělat puntík. Jakmile si člověk připraví plátno, začne pod vedením zkušené lektorky vyrábět svou první tečkovanou mandalu. Tato kreativní tvorba je skvělou terapií a člověk se do ní perfektně ponoří. Tento kurz jistě zaujme každého teenagera, který rád tvoří a maluje.

Vánoční dárky pro puberťáky - kreativní kurz tečkovaná mandala

Další tipy na kreativní dárky pro teenagery 

13 - Společenské hry 

Co by to bylo za tipy na dárky pro teenagery bez nějakých těch společenských her a hlavolamů. Společenské hry a hlavolamy přinesou celé rodině a kamarádům spoustu společné zábavy, nových vědomostí a neopakovatelných zážitků a záchvatů smíchu. Hru můžete vybrat podle toho, jestli má být vtipná, na základě nějakého filmu či seriálu, naučná, nebo sportovní, jaký je minimální a maximální počet hráčů, doporučený věk hráčů a jak dlouho se daná hra hraje. Pak už si stačí jenom vybrat, jestli vás lákají spíše společenské hry, karetní hry, dřevěné, strategické, nebo vědomostní. 

Vánoční dárky pro teenagery - hry

 

Další tipy na herní dárky pro teenagery 

14 - Létání ve větrném tunelu 

Létání v simulátoru volného pádu, ve kterém proudí vzduch rychlostí až 270 km/h nadchne každého, kdo si ho vyzkouší. Během 3 až 60 minut letu si váš teenager vyzkouší pocity, které zažívají skokani při seskoku z letadla, neuvěřitelnou nálož adrenalinu a volný pád tzv. nanečisto beze strachu z výšek. Před vstupem do simulátoru volného pádu Hurricane factory čeká vašeho letce krátká instruktáž, převlečení do kombinézy a helmy a pak přijde na řadu samotný let. Poukaz na let v simulátoru volného pádu je možné koupit i pro více osob. 

Tipy na vánoční dárky pro puberťáky

Další tipy na zážitkové dárky pro teenagery

15 - Sportovní kamera GoPro

Dárky k Vánocům pro puberťáky

Outdoorová kamera GoPro nadchne každého teenagera, který má rád sport a hlavně záběry z něj. GoPro kameru je možné sehnat v různém rozlišení, je vodotěsná, je možné jí připevnit na helmu, na ruku, nebo jí držet v ruce. Díky všem svým funkcím a vlastnostem je outdoorová kamera GoPro naprostým fenoménem, díky kterému získá váš teenager skvělé záběry z lyžování, surfování, potápění, nebo jakýchkoli jiných sportovních aktivit a bude za hvězdu

Další tipy na sportovní dárky pro teenagery 

16 - Online jazykový kurz 

Sháníte vánoční dárek pro teenagera, který rád cestuje a objevuje krásy jiných kultur a historických památek? Pak jej jistě nadchne online jazykový kurz, díky kterému se může během pár měsíců naučit ovládat jakýkoli světový jazyk. Stačí jenom 20 minut denně a je to. Kurzy jsou koncipované na základě nejnovějších vědeckých výzkumů o studiu (nejen) cizích jazyků, výuka je velice různorodá a kreativní. 

Vánoční dárky pro teenagery

Cizí jazyk se v kurzech studenti učí skrze písničky, křížovky, obrázky, doplňovačky a další cvičení, je to tedy zábavné a dost jiné, než tradiční výuka cizích jazyků ve škole.

Další tipy na jazykové dárky pro teenagery

17 - Stavebnice GraviTrax 

Nový koncept zábavy, který dovolí vašim teenagerům nahlédnout do detailů fungování gravitace. GraviTrax je moderní stavebnice, která poskytuje nekonečné množství možností, cest a tras, kterými dostat kuličku do cíle. Tato stavebnice procvičuje mozek, rozvíjí zručnost a znalosti gravitace a magnetismu

Vánoční dárky pro puberťáky - GraviTrax

Díky nepřebernému množství možností, jak skládat desky, dlaždice, tratě a kuličky tak, aby vznikly nové trasy, je tato hra zábavná po dlouhé roky. GraviTrax nabízí také možnost zakoupit si trampolínu, výtah, nebo třeba katapult na kuličku, stavebnice se tak dá různě rozšiřovat. 

Další tipy na hravé dárky pro teenagery 

18 - Vtipné hrnky jako dárky pro teenagery

Vtipné dárky pro teenagery

Vtipný hrnek jistě potěší každého teenagera - je to dokonalá kombinace praktického dárku a něčeho originálního a vtipného. Vyberte třeba hrníček s motivem jeho oblíbeného filmu, seriálu, nebo nějaké postavy. Každý má rád hrnky, čím větší, tím lepší a čím víc, tím líp. 

Další tipy na vtipné dárky pro teenagery 

19 - RC modely už za pár stovek

RC auta, letadla, vrtulníky, lodě, tanky, traktory, drony a spousta dalších modelů v různém rozlišení, stačí si jenom vybrat. Má váš teenager nejradši rychlé motorové čluny, obdivuje rychlé sporťáky, anebo ho lákají letadla a vrtulníky? Pak je volba dárku pro něj jistě jasná. Ke každému RC modelu je také ovladač a návod, jak si s modelem užít co nejvíce zábavy. 

RC modely jako dárky pro puberťáky

 

Další tipy na RC dárky pro teenagery 

20 - Kurz přežití v přírodě, nebo ve městě

Vánoční dárky pro teenagery

Obdivuje filmy o trosečnících, chovatelech divokých zvířat atp., anebo naopak moc do přírody nechodí a chtěli byste ho trochu nalákat? V našich kurzech přežití v lesích kolem Domažlic se naučí, jak se orientovat v terénu, jak zachovat chladnou hlavu, rozdělat oheň, sehnat pitnou vodu, potravu, postavit si přístřeší, základy první pomoci a další potřebné dovednosti. Všechny kurzy přežití jsou vedeny velice zábavnou formou a užije si je tak každý člověk bez ohledu na věk.

Další tipy na zážitkové dárky pro teenagery 

Další tipy na dárky pro teenagery rozdělené podle ceny

Dárky pro puberťáky do 500 Kč

Dárky pro puberťáky do 500 Kč

Dárky pro puberťáky za 500 Kč až 1000 Kč

Vánoční dárky pro puberťáky do tisícovky

Dárky pro puberťáky za 1000 Kč až 3000 Kč

Vánoční pro puberťáky do 3 tisíc

Dárky pro puberťáky nad 3000 Kč - pro náročné teenagery

Vánoční dárky pro puberťáky nad 3 tisíce

 

Tipy na další dárky pro náročné teenagery 

Čtěte také

11 osvědčených tipů, jak začít běhat a už nikdy nepřestat

Publikováno 18.11.2020

Podívejte se na léty osvědčené triky, jak začít běhat, i když vás chce vcucnout...

55 tipů na dárky k Valentýnu pro muže, ženu i pro oba

Publikováno 4.2.2021

Srdíčka, plyšáci, slavnostní večeře, čokolády a dezerty, krásná slova, zamilované pohledy a...

31 tipů na dárek pro čerstvou maminku

Publikováno 26.10.2021

Víte, že novopečené maminky po porodu často nedostávají žádné dárky? A přitom jsou to...