Rok se s rokem sešel a je to tady znovu, ta věčná otázka, která se honí v mysli každé ženy, když se blíží Vánoce - jak vybrat ten nejlepší vánoční dárek pro muže? Ono totiž s dárky pro muže to někdy není vůbec snadné, svou odpovědí “Nic”, kterou nám tradičně dávají na otázku co by si přáli, nám s výběrem moc nepomůžou. Pokud jim tedy nechcete darovat vtipný vánoční dárek a dát jim skutečně nic, přesněji nic v plechovce

Vánoční dárek pro muže, který nic nechce (tedy chce)

Většina mužů si (bohužel) nepíše seznamy věcí, které by rádi dostali jako dárky k Vánocům, ani o svých přáních a snech moc nemluví. Buď si danou věc koupí sami, anebo si řeknou, že jí vlastně nepotřebujou. Pak přichází naše chvíle! Každá žena je ráda, když může svým mužům dávat originální vánoční dárky, které je skutečně potěší a budou si je pamatovat déle, než do začátku Tří oříšků pro Popelku na Štědrý den.

Jenom stačí dostat ten správný nápad na takový dárek.

Po letech dřiny a odříkání jsme pro vás dali dohromady skutečně funkční tipy, jak vybrat vánoční dárek pro každého muže ve vašem okolí, ze kterého bude paf. Najdete u nás kombinaci zážitkových dárků a hmotných dárků, her, kurzů, alkoholu, sportovního náčiní a všeho, co vás ještě ani nenapadlo. Takže jak na to?

Jak vybrat dokonalý a skutečně originální vánoční dárek pro muže?

Nic není nemožné, ani vybrat perfektní vánoční dárek pro muže, stačí následovat naše 3 kroky (nebo si klidně vybrat jenom jeden, pokud vám to vystačí). 

Varianta č. 1 - Poslouchejte a zapisujte si

Vánoční dárky pro muže - jak vybrat

“Ty jo, koukej, to co tam vidíš je Douglas A-1 Skyraider, tohle éro jsem si vždycky chtěl postavit” … Bum, hned kupujete model letadla a klidně jako doplněk simulátor pilotování letadla (pokud je to ten správný nebo hodně podobný typ, který ho zajímá). 

“To Ferrari kolem nás projelo snad dvoustovkou, jaký to asi je” … no to si můžeš vyzkoušet hned, až ho budeš po Vánocích sám řídit. Řízení supersportu (a nemusí to být jenom Ferrari) patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější dárky pro muže. Má se totiž za to, že a krátkodobý pobyt na sedadle řidiče v autě, které má pod kapotou alespoň 400 koní výrazně zvyšuje mužskou chuť do života, radost, nadšení a mužskou energii. Ten nádherný zvuk motoru a pocit, když ho tahle nadupaná kára zatlačila do sedačky si totiž bude pamatovat ještě pěkně dlouho. 

“Wooow, hustá fotka, taky bych chtěl umět takhle fotit. Ale stejně to je asi jen Photoshop” ... a proč ne, darujte mu kurz, ve kterém se naučí fotit nádherné profi fotky, anebo online kurz úpravy fotek ve Photoshopu, aby se taky naučil všechna ta kouzla, která tolik obdivuje. 

“Jakto, že má ten soused vždycky tak dokonale posekaný trávník a přitom není vůbec unavený?” … možná má robotickou sekačku, kterou letos taky dostaneš k Vánocům. Šup, hotovo, stačí jenom vybrat ten nejlepší model. 

Vánoční dárky pro muže - robotická sekačka a pohoda v jednom

Víme, že se to stane jen zřídkakdy, ale někdy muži skutečně prozradí své touhy a sny, aniž by si to uvědomovali. Pak stačí si to pořád dokola v mysli opakovat, než budete mít příležitost si to zapsat. Tato varianta je nejsnadnější cestou k vytouženému cíli. Pokud kdykoli v průběhu roku prozradí, že něco vždycky chtěl, nebo by ho to bavilo, nebo mu něco chybí, máte vyhráno. Stačí najít ten správný typ, případně se poradit s profíkem a dokonalý vánoční dárek pro muže je na světě. 

Varianta č.2 - Načerpejte inspiraci a oťukejte si ho, aneb Vánoční dárek na míru

Nebojte, nebudeme z vás dělat detektiva, ani si nemusíte pořizovat lampičku na výslech. Na začátek si stačí odpovědět na pár základních otázek:

  • Je spíš aktivní, nebo pasivní? 

Pokud máte doma sportovce tělem i duší, který pořád vymýšlí nové projekty a ani na chvilku se nezastaví, můžete pro něj vybrat dva druhy vánočních dárků - buď nějaký wellness pobyt, nebo třeba masáž, při které si dokonale odpočine a načerpá novou energii, anebo něco, co bude stejně energické jako on, třeba kurz freedivingu, nebo seskok z letadla. Tam také načerpá novou energii, ale trochu jiným způsobem. Další možností je nějaké moderní sportovní náčiní, nebo třeba koloběžka pro dospělé, ty teď hodně frčí a krásně se na ní vyřádí. 

Koloběžka pro muže - Vánoční dárek pro muže sportovce

 

A co když si na aktivity příliš nepotrpí? Pak mu můžete koupit nějaký motivační, nebo vtipný plakát třeba s jeho oblíbeným hrdinou do pracovny, grilovací nářadí, nebo třeba nějakou deskovou hru, kterou si užijete oba.

Vánoční dárky pro muže - hry

 

  • Co ho nejvíce baví a zajímá? 

Sondujte, o čem si čte, na jaká videa kouká, čeho se týkají, u čeho vydrží klidně hodiny... Pokud má váš přítel, tatínek (zkrátka muž, pro kterého vybíráte vánoční dárek) spoustu koníčků, může vám to pomoct. Pokud má třeba rád bojové sporty, dáte mu trénink s mistrem, nějaké sportovní vybavení, které ještě nemá, funkční prádlo na sport a túry, nebo třeba sporttester, aby se mohl posouvat a krásně sledovat svůj pokrok. 

Dárek k Vánocům pro muže - trénink s mistrem

Pořád nemáte odpověď na to, co ho nejvíce baví?

A co třeba jídlo a pití? Hm, co má rád? Dárky pro pivaře jsou totiž poměrně snadné - můžete vybrat cokoli od jeho oblíbeného piva a pivní kosmetiky, přes zážitkový kurz čepování piva s neomezenou degustací ležáku, až po pivní lázně. Pro gurmány, kteří rádi nejen ochutnávaji, ale i vaří je tady obrovská nabídka kurzů vaření (některé jsou online, pokud raději zůstane doma) a pro vinaře se zase nabízí nějaká ta luxusní degustace vína.

Pokud nechce nikam jezdit, darujte mu k Vánocům domácí degustaci vín. Víno mu přivezou až ke dveřím a on si pak jenom pustí vinaře na videu, který ho provede každou sklenkou a řekne mu všechno, co chtěl kdy o vínu vědět. Pořád moc akční? Pak mu k Vánocům darujte třeba 10 lahví jeho oblíbeného vína v originálním balění, nebo tuhle sadu s náčiním na víno.

 

Dárek k Vánocům pro muže vinaře

 

  • Raději vyrazí ven, anebo zůstane v pohodlí svého gauče? 

Tohle je velice důležité, někteří muži jsou velice aktivní, ale spíše online a nejvíce ocení novou hru na Playstation (myslete na to, jaký typ PS má a jaké hry ho baví - akční střílečky, nebo strategie?), jiní zase potřebují čerstvý vzduch, a proto je určitě nadchne třeba lezecký kurz na Ferratě, nový stan na výlety, nebo třeba slackline, aby si zase vyzkoušel něco nového a užil si hodiny na lajně. A třeba se časem podívá i do výšek na highline a vy budete tím, kdo stál u zrodu jeho nového koníčku. 

Vánoční dárek pro muže - slackline

Poté je potřeba provést průzkum terénu. Podle toho, co má rád si vytipujte vánoční dárky, které by podle vás mohly klapnout. Vyberte si jich třeba 5 a prozkoumejte detaily. 

Detaily totiž můžou být rozhodující:

  • nemá náhodou strach z výšek, nebo hloubek? pak ho asi letecké zážitky, ani lezecká výstroj a potápění moc nepotěší

  • nemá už danou věc doma, nebo neabsolvoval už náhodou podobný kurz?

Zkrátka se ujistěte, že nešlápnete vedle. Můžete si pomoct nenápadnými otázkami, když se ho třeba na tréninku zeptáte: “Už jsi někdy trénoval s profíkem?”, nebo na výletě “Uměl bys, miláčku, rozdělat oheň bez zápalek?” a (v duchu) můžu ti koupit ten kurz přežití, nebo při koupání “Jak dlouho asi zadržíš dech pod vodou?”. Podle jeho reakce bude jasné, jestli ho dané téma zaujalo a rád se o něm rozpovídá, anebo tudy cesta ke správnému dárku nevede

Varianta č.3 - Vánoční dárek pro muže podle věku

Pokud se neznáte zase tak důkladně, nabízí se možnost vybrat vánoční dárek pro muže podle jeho věku. Muži ze stejné věkové skupiny toho totiž často mají hodně společného. Pojďme se na tyto tipy podívat detailněji. 

  • Vánoční dárky pro kluky od 8 let

Druhá, třetí třída, pomalu se začínají bouřit hormony, je důležité sebevědomí a pocit, že je už tak trochu dospělý, ale pořád i tak trochu dítě. Takže to chce na Vánoce nějakou hračku, se kterou by si hrál i velký kluk. Zapomeňte na plyšáky a rozkošné dárky, pokud si o ně vyloženě nenapíše (nebo neřekne). Co třeba RC model nějakého fára, nebo malý dron? RC model auta pořídíte už za několik stovek a uvidíte, že si s ním vyhraje celá rodina a obdarovaný kluk bude mezi kamarády za borce. A to se mu určitě bude moooc líbit. Mimochodem RC modely jsou úspěšné jako dárky pro muže každého věku. 

Vánoční dárky pro kluky

  • Vánoční dárek pro puberťáky

Vybrat vánoční dárek pro puberťáka (nebo teenagera, jak chcete) je někdy pěkný oříšek. Je ve věku, kdy jsou všichni na světě hrozní a nechápou ho a skutečně hodně potřebuje udělat dojem na druhé pohlaví a vlastně i vrstevníky. Pokud mu s tím tedy vašim pečlivě vybraným vánočním dárkem pomůžete, určitě budete za hvězdu. Jako nejlepší dárky k Vánocům pro puberťáky dnešní doby se už dlouho osvědčují zážitky, které hned tak někdo nezažil a dá se z nich udělat parádní fotka na instagram. Mezi nejoblíbenější dárky patří adrenalinové pecky jako bungee jumping a tandemový seskok s padákem.

Vánoční dárky pro puberťáky - bungee jumping

  • Vánoční dárek pro mladé muže

Pokud sháníte dárek k Vánocům pro mladého muže, řekněme mezi 18 a 35 lety, vraťte se o kousek výše a zodpovězte si otázky, které vás dovedou k dokonalému dárku. Existuje ale ještě jedna kratší cesta - představte si, že chcete dárek pro mladého muže, na který nikdy nezapomene. Zkuste si jasně říct, jaký má váš muž charakter, vyberte si jednu z možností níže a dárky pro něj už pak budou jasné. 

- Vánoční dárky pro chlapy drsňáky

- Vánoční dárky pro muže gentlemana

- Vánoční dárky pro muže pohodáře

- Vánoční dárky pro muže hračičku

- Vánoční dárky pro muže gurmána

- Vánoční dárky pro muže sportovce

- Vánoční dárky pro muže, který miluje auta a vůni benzínu

Vánoční dárky pro mladé muže

Vánoční dárek pro muže seniory

Ať už sháníte Vánoční dárek pro manžela, nebo pro dědu ve vyšším věku, věřte, že ocení něco, čím mu dáte najevo, že si ho vážíte a máte ho rádi. Můžete mu darovat třeba speciální dárkový koš pro dědečka, který si vychutná, najde tam něco na okrasu a vzpomínku na vás a také něco do koupelny. 

Vánoční dárky pro dědu

Další možností je pak splnit vánočním dárkem jeho odvěký sen - pokud si váš dědeček chtěl třeba vždycky zalítat ve větroni a užít si nádherný výhled na svět z ptačí perspektivy, nebo se projet po Vltavě na lodi se svými nejbližšími a něčím dobrým na zub, kdy jinde bude ta pravá příležitost než právě teď? 

Vánoční dárky pro dědu letce

  • Vánoční dárek pro chlapy, u kterých je věk pouze číslo

U některých mužů je věk skutečně jenom číslo, mladí muži se chovají jako vyzrálí dědečkové, dědečkové zase řádí na únikovkách a skáčou bungee jumping s pivní helmou na hlavě. U takových mužů je ale radost vybírat dárek, většinou nezkazí žádnou legraci a jakýkoli originální dárek je nadchne. Skvělou možností je u takového muže také například dárkový poukaz na zážitek - vy si vyberete hodnotu, kterou do toho chcete investovat a necháte na něm, do čeho se tentokrát pustí. 

Máte vybráno? Teď už zbývá se jenom zaměřit na balení vánočních dárků, užít si pohodu blížících se svátků a těšit se na jeho radost při rozbalování vašeho dárku. 

Čtěte také

Nejlepší aktivity a dárky pro mladé slečny

Publikováno 8.3.2021

Sháníte dárky pro mladé slečny, ale jste bezradní? Nevíte, jestli ještě vybírat hračky,...

5 nejoblíbenějších online kurzů pro ženy

Publikováno 22.5.2020

Ráda něco vyrábíte a zkrášlujete sebe i svůj domov? Anebo si chcete vyzkoušet něco, na co...

Jak udělat kvásek a upéct kváskový chleba

Publikováno 19.11.2020

Vše o výrobě kvásku, péči o kvásek a pečení kváskových dobrot hezky na jednom místě...