Anglická abeceda s výslovností a spellování jednotlivých písmen se vám bude opakovaně hodit. Máme pro vás tipy a triky, jak se to skvěle naučit... 

Anglická abeceda (neboli english alphabet) 

Abeceda v angličtině obsahuje 26 písmen, jsou to základní písmenka, která máme v naší abecedě i my. Zapisují se klasicky latinkou a neobsahují žádnou diakritiku (jako háčky, čárky apod.) ani spřežky jako je “ch”. V anglických slovech někdy můžete potkat i písmena s diakritikou, vždy se ale jedná o slova přejatá z cizích jazyků jako je např. “café” (česky kavárna). V anglické abecedě tak najdete jenom tato písmena:

A B C D E F G H A J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Anglická abeceda je jedním z prvních důležitých kroků pro ovládnutí angličtiny. Anglická slova se často jinak čtou, než píšou. Je proto dobré dbát na to, abyste anglickou abecedu ovládali skutečně bezchybně a mohli tak daná slova vyhláskovat po písmenku. Znalost anglické abecedy s výslovností jednotlivých písmen se vám bude v praktickém životě opakovaně hodit a tak se jí skutečně věnujte. V tabulce najdete anglickou abecedu s fonetickým přepisem i výslovností.

Anglická abeceda s výslovností

Výslovnost všech písmenek anglické abecedy si můžete poslechnout zde

Zdá se vám to trochu moc složité? Na známých zkratkách si můžete ověřit, že většinu písmen anglické abecedy už dávno znáte, aniž byste o tom věděli. Tak schválně, zkuste si říct tyto zkratky:

AC/DC, BBC, IBM, NHL, OK, MTV, PR, USA, WC

Co říkáte, znáte všechny tyto anglické zkratky? 

Hláskování neboli spelling anglické abecedy

Hláskování abecedy v angličtině je velice důležité a klade se na něj proto velký důraz v kurzech angličtiny nejen ve škole. Spelling nejsou jenom soutěže v hláskování (tzv. spelling bees), které známe z filmů. Ovládnout spellování znamená, že dokážete snadno a rychle vyhláskovat své jméno, adresu, e-mail, nebo cokoli jiného i po telefonu a o půlnoci. Určitě nechcete, aby vaše rezervace v hotelu, letenka, nebo třeba nějaký doklad byly na špatné jméno, nebo aby vaše (elektronická) pošta chodila na jinou adresu. 

How do you spell that?

Pokud chcete, aby vám někdo něco vyhláskoval, anebo to někdo chce po vás, budou se vám hodit tyto fráze:

"How do you spell that?"

"How do you spell this word?"

"How do you spell your second name?"

"How do you spell the word "dog"?"

Když spelujete, je dobré písmenka seskupit do trojic a po každé trojici udělat krátkou pauzu. Pokud se v anglickém slově vyskytují dvě stejná písmenka po sobě (např. bungee, class), je zvykem říct “double”. Spellování anglického slova “class” by tak například bylo takto: “sý, el, ej, double es”. 

Anglická abeceda pro děti (a nejen pro ně)

Nejlépe se anglická abeceda učí kreativními způsoby, můžete si tak třeba pořád dokola zpívat tuto písničku. Věřte nám, že vám pak uvízne v hlavě, a když si náhodou nebudete moct na nějaké písmeno vzpomenout, přezpíváte si jí vduchu a hned budete vědět. Když si písničku párkrát po sobě zazpíváte, sama vám uvízne v mysli a anglická abeceda bude vaše. 

Anglická abeceda písnička: 

 

Zvířata anglicky podle abecedy

Dalším způsobem, jak naučit děti (a klidně i sebe) anglickou abecedu jsou zvířátka. Zvířata anglicky podle abecedy jsme pro vás sepsali níže:

 Zvířata anglicky podle abecedy

Zvířata anglicky podle abecedy si můžete třeba opakovat, vytisknout, vytvořit si z nich pexeso, nebo se je učit pouze z těchto obrázků, je to na vás. 

 

Písmena anglické abecedy, která se občas pletou

Většina písmen anglické abecedy je dost podobná těm našim. Některé, obzvláště samohlásky ale občas dělají problém a pletou se. Je tedy dobré se na ně při studiu anglické abecedy obzvláště zaměřit. Při procvičování anglické abecedy se zaměřte také na další problematické dvojice písmen a skupiny písmen jako jsou A (ej) - I (áj) a E (ý), G (džý) - J (džej), a H (ejdž), C (sý) - S (es), U (jů) - V (vý). 

Samohlásky v anglické abecedě

Anglické samohlásky se často můžou s českými plést, vytvořili jsme pro vás proto tento přehled, který vám pomůže si je správně zapamatovat. 

Anglická abeceda - samohlásky v angličtině

Další problematická písmena v anglické abecedě, která nám občas dělají problémy a pletou se nám. 

Angličtina anglicky - problematická písmena

 

Anglická abeceda s výslovností k vytisknutí

Vytvořili jsme pro vás anglickou abecedu s výslovností v PDF ke stažení. V tabulce najdete fonetický přepis (v hranaté závorce) a také výslovnost každého písmene. PDF si můžete stáhnout a vytisknout. Anglická abeceda ke stažení v pdf zde

Více o anglické abecedě a začátcích angličtiny se dozvíte v online kurzu Angličtina pro začátečníky. Vyzkoušejte si lekce zdarma, abyste viděli, jak vám tento kurz sedí. 

 Online kurz angličtiny pro začátečníky

Čtěte také

Top 9 rekvalifikačních kurzů 2020

Publikováno 29.7.2020

Seznam vzdělávacích rekvalifikačních kurzů můžete sehnat na úřadu práce ve vašem městě,...

13 tipů na originální dárek pro tříleté dítě

Publikováno 2.11.2020

Přemýšlíte, jaký dárek je vhodný pro tříleté dítě?

15 nejoblíbenějších zážitkových kurzů pro muže

Publikováno 11.9.2020

Vybrat dárek pro muže není někdy vůbec snadné. Známe to všichni - už ochutnal všechny druhy svého...