Inspirace pro zdobení dortu od marcipánu, krému a čokoládových hoblinek až po jedlé květy a další ozdoby...

Inspirace pro zdobení dortů

Konečně je to tady - rozhodli jste se pro své milované upéct váš první skutečný dort. Určitě už máte vybraný skvělý recept, dokonalou kombinaci chutí a teď už zbývá jediné - najít tu správnou inspiraci pro zdobení dortu. Sáček pro zdobení dortu krémem může napoprvé vypadat trochu strašidelně, ale budťe v klidu, máme pro vás rady a tipy, jak snadno ozdobit dort. Zvládne to skutečně každý a výsledek bude perfektní. Sepsali jsme pro vás všechny možnosti zdobení dortu hezky přehledně do jednoho článku. Stačí si jen vybrat a pustit se do toho. 

Oblíbený dort Elsa, aneb jedlý papír na dort

Jedlý papír zažívá v posledních letech svůj velký comeback ve zdobení dortů a není se čemu divit. Stačí si nechat vytisknout fotku nebo obrázek s vaší oblíbenou postavičkou, lehce ho doplnit krémem, ovocem, nebo marcipánem a dokonalý moderní dort je ve světě. Pozor jenom, abyste na dort netiskli rodinnou fotku a během oslavy pak oslavenec neřezal svým blízkým hlavy. Jedlý papír na dort se dá využít také pro oslavu narozenin firmy, spolku, nebo třeba sportovního klubu. Na papír necháte vytisknout logo, dozdobíte a máte hotovo. Výsledný dort s jedlým papírem pak může vypadat třeba takto

Jak ozdobit dort - Zdobení dortu jedlým papírem

 

❗️Tip: Dort Elsa s jedlým papírem

Mezi nejoblíbenější dorty pro holčičky posledních let patří dorty s Elsou - postavičkou z oblíbené pohádky Frozen. I zkušené cukrářky mají problém vytvarovat Elsu z marcipánu tak, aby vypadala jako skutečná. Pokud ale dort ozdobíte jedlým papírem s její fotkou, výsledek bude třeba takto luxusní.

Jak ozdobit dort - dort Elsa

foto: pinterest.com 

Už se vám sbíhají sliny a chcete se hned pustit do pečení a zdobení? Pak se vám jistě bude hodit to správné náčiní a pomůcky. Stačí kliknout na obrázek níže a vybrat si. 

Veškeré náčiní pro dokonalý dort na jednom místě

  

Zdobení dortu marcipánem, aneb potahované dorty znovu v kurzu

Potáhování a zdobení dortů marcipánem je velice oblíbené, můžete si vyrobit různé marcipánové figurky, růžičky, nebo třeba mašličky. 

Při výrobě potahovaného dortu je potřeba držet se několika základních pravidel:

  • figurky na dort, růžičky a další ozdoby z marcipánu vyrábíme den předem a necháme je odpočívat při pokojové teplotě v zakryté nádobě (hezky ztuhnou a samotné zdobení dortu vám pak zabere méně času),

  • dort si pořádně začistíme, aby se nám do zdobení nepletly žádné drobky a dort měl krásný tvar. Ideální je začistit dort nejprve krémem a poté tzv. punčovinou. Po začištění dáme dort přes noc do lednice.

  • potahovací hmotu (nejchutnější je mandlový marcipán) pořádně prohněteme,

  • pokud chceme mít barevný marcipán, potahovací hmotu na dort obarvíme gelovými barvami,

Inspirace pro zdobení dortů - potahování dortů marcipánem

  • potahovací hmotu rozválíme cca na 0,5 centimetru širokou placku (tenčí by praskla a tlustší by zase tolik nedržela tvar), čím větší tím lepší. Počítejte s tím, že potřebujete potáhnout vršek dortu + dvakrát jeho výšku, placka tedy musí být dostatečně velká. Čím bude větší, tím méně varhánků se vám bude dole u dortu tvořit. 

  • marcipán přeneseme oběma rukama na dort, uhladíme vršek a pak uhlazujeme shora dolů poměrně rychle, protože marcipán rád usychá, 

  • odřízneme přebytečnou část potahovací hmoty pod dortem a vrhneme se na dozdobení,

  • ze zbytku hmoty můžete udělat proužek, nebo vlnovku, kterou pak dáte dolů na dort a vytvoříte mu tak krásnou ozdobu,

  • tradičně se pak na dort dávají marcipánové figurky a květiny.

Zdá se vám to složité? Mrkněte na video, jak potáhnout dort a vyrobit marcipánové figurky a naučte se toto zdobení dortu hezky krok po kroku. Výsledný dort pro kluka pak může vypadat třeba takto. 

Jak ozdobit dort - zdobení dortu marcipánem

Zdobení dortů ovocem

Zdobení dortů ovocem je rychlé, snadné, chutné a vypadá prostě úžasně. Při zdobení dortu ovocem se skutečně fantazii meze nekladou, můžete z něj vyskládat nápis nebo číslici, ozdobit jím obvod dortu, udělat půlkruh, srdíčko, nebo ho na dort jenom tak ledabyle vyskládat. V každém případě to bude vypadat skvěle. Stačí jenom vybrat ovoce, které se chutově hodí k dortu a barevně ladí. Mezi nejoblíbenější ovoce pro zdobení dortu patří borůvky, jahody a maliny. Aby byl barevný efekt dortu dokonalý, přidejte mezi ovoce pár zelených lístků máty nebo meduňky. 

Tip: Aby vám ovoce na dortu vydrželo co nejdéle čerstvé (pokud není možné zdobit dort na poslední chvíli), potřete ho lehce rozehřátou želatinou. Ta uzavře jeho povrch a taky mu dodá požadovaný lesk. 

Jak ozdobit dort - zdobení dortu ovocem

Zdobení dortu jedlými květy

Zdobení dortu se dá posunout ještě na další level. Stačí přidat jedlé květy. Dorty ozdobené jedlými květy vypadají naprosto famózně, jako byste je právě přivezli z nějaké luxusní restaurace. A přitom je to tak snadné! Jedlé květy stačí na dort buď jednoduše položit, nebo je můžete zalít třeba do čokolády (nejlépe bílé, ta vypadá skvělé) a po zatuhnutí z ní nakrájet ozdobné tvary a ty pak vyskládat na dort.

Zdobení dortu květy je velice oblíbené na nahé dorty (především na svatbách a oslavách narozenin), použít ho ale můžete na jakýkoli dort. Přestože jsou květiny jedlé, je lepší k nim přistupovat jako k dekoraci dortu a spíše je nechat na talířku. 

Inspirace pro zdobení dortů - jedlé květy

Tip: Jedlé květiny z květinářství nejsou na zdobení dortů vhodné! Jsou plné různých chemikálií, kterými se ošetřují a mohly by způsobit více škody, než užitku. Chemicky ošetřené a jedovaté květiny na dort ani nepokládejte, vše se do něj přenese. 

Mezi jedlé květy, které se hodí ke zdobení dortů patří: 

  • macešky,

  • růže,

  • hvozdíky, 

  • sedmikrásky,

  • ibišek,

  • gerbery a další

Jedlé květy na dortu můžete rozjasnit cukrovým roztokem, želatinou, nebo různými flitrovými prášky. 

Zdobení dortu čokoládou 

Ptáte se, jak ozdobit dort čokoládou? S čokoládou se na dortech dají dělat divy - můžete na dort použít čokoládovou polevu (a polít ho úplně, nebo jenom částečně - to je teď velice moderní), posypat ho čokoládovými hoblinkami, použít čokoládové ozdoby nebo postavičky, nebo ho ozdobit kinder čokoládkami nebo jinými tyčinkami, které má oslavenec nejradši. Zdobení dortu čokoládou je velice snadné a pokud se rozhodnete pro polevu, nebo zdobení pomocí tyčinek, bude to i překvapivě rychlé. 

Inspirace zdobení dortů - zdobení čokoládou

Jak vyrobit čokoládovou polevu na dort? 

Čokoládovou polevu na dort vyrobíte snadno rozpuštěním nalámané (kvalitní) čokolády ve smetaně na šlehání v poměru 1:1. Vznikne vám tak poleva, které cukráři říkají ganache a práce s ní je velice snadná. Zkrátka jí na dort nalijete. A pokud se vám nepodaří zakrýt celé strany dortu, o to lépe! Přesně takový vzhled je teď v kurzu. Pak už jen stačí dozdobit třeba ovocem a máte hotovo. 

Inspirace pro zdobení dortů - čokoládová poleva na dort

Zdobení dortů krémem a šlehačkou

Zdobení dortu krémem a šlehačkou je klasika, kterou měly rády ještě naše babičky. A možná i ty jejich. Dort je možné ozdobit různými krémy, mezi ty nejoblíbenější patří klasický máslový krém (nebo jeho lehká varianta s mascarpone), do kterého pak můžete podle chuti přidat skořici, kakao, kokos, oblíbený likér, nebo třeba marmeládu. Pro zdobení dortu krémem se většinou používá zdobící sáček s hvězdičkovou trubičkou a nahoru se dělají krémové tečky.

Pokud se vám to zdá trochu moc složité, můžete dort krémem jenom potřít a dozdobit ho třeba marcipánovými postavičkami, posypat ho, anebo vytvořit tzv. naked cake, neboli nahý dort. Pokud vás zdobení dortu krémem naopak láká, můžete vyzkoušet klidně nějakou postavičku z krému, nebo třeba číslo, či nějaký obrázek. Fantazii se meze nekladou. 

Inspirace zdobení dortů - zdobení krémem

Tip na dort pro děti: Pokud připravujete narozeninový dort pro děti, pak můžete nahoru na dort do krému zakomponovat také jejich oblíbenou hračku - třeba malý traktůrek, jednorožce, nebo panenku. Ať už se rozhodnete pro plastovou nebo marcipánovou hračku, věřte, že radost z takto ozdobeného dortu bude dvojnásobná. 

Jak ozdobit naked cake, neboli nahý dort

Zdobení nahého dortu je skutečně jednoduché, jak už jeho název napovídá. Upečené a spojené korpusy jenom lehce potřete krémem a pak do nich můžete vyskládat jedlé květy, čokoládové ozdoby, nebo třeba kousky ovoce. Nejen, že takto ozdobené dorty skvěle vypadají, navíc jsou také výborné. 

 Jak ozdobit dort -naked cake

Vidíte, že při zdobení dortů můžete svou fantazii pustit ze řetězu a vymýšlet jakékoli barevné i chuťové kombinace, věříme, že výsledek bude luxusní. A pokud chcete vidět, jak dorty zdobí mistryně ČR, naučte se to přímo pod jejím vedením v tomto kurzu

Veškeré náčiní pro dokonalý dort

Čtěte také

15 nejoblíbenějších zážitkových kurzů pro muže

Publikováno 11.9.2020

Vybrat dárek pro muže není někdy vůbec snadné. Známe to všichni - už ochutnal všechny druhy svého...

Nejlepší zážitkové kurzy všech dob

Publikováno 1.7.2020

Letošní rok si s náma nehraje, my si ale hrát můžeme! Užijte si letošní zážitkovou sezónu...

7 zajímavostí o kávě, které vás překvapí

Publikováno 21.6.2020

Věděli jste, že káva je ovoce, kozy po ní tancují, nebo že mléko ovlivňuje působení kofeinu?