Kurz šití barefoot bot se stal téměř ihned po svém zveřejnění jedním z nejoblíbenějších, a tedy i nejprodávanějších online kurzů vůbec. Ačkoli je kurz rozdělen do 14 lekcí a vše je v nich hravě, s vtipem a hlavně detailně vysvětleno a ukázáno, často se na nás obracíte s různými dotazy.

Nejčastější dotazy k online kurzu šití bot

Ptáte se nás na to opakovaně, a tak jsme se rozhodli, že pro vás sepíšeme všechno hezky na jedno místo. Co vás tedy o našem online kurzu šití bot s Veronikou Mocovou zajímá? 

Zvládnu si ušít vlastní boty i pokud nejsem na ruční práce? 

Ano! Kurz šití bot je určen pro každého bez ohledu na vaši domnělou či skutečnou šikovnost. Podle návodu Veroniky Mocové si své vlastní barefoot boty dokáže ušít opravdu kdokoli. Všechny lekce jsou velice názorné, vše je ukázáno a vysvětleno do nejmenšího detailu, stačí se tak držet rad a krásné boty budou na světě ani nebudete vědět jak. Výsledky lidí, kteří šili své první boty pak vypadají třeba takto

 Online kurz šití bot - výsledky absolventů kurzu 

Jak rychle si ušiju své první barefoot boty? 

První šití bot vám většinou zabere dva dny (nejedná se ale o takovou dobu čisté práce, počítejte do toho také dobu, kdy boty schnou atp.), postupně se budete zlepšovat a vaše práce se bude zrychlovat. 

Jaký materiál je pro výrobu ručně šitých bot nejlepší? 

Lektorka Veronika Mocová ve svém online kurzu doporučuje hovězí třísločiněnou valchovanou kůži (s tloušťkou 1,8 - 2,2 mm), se kterou se nejlépe pracuje, krásně drží tvar a má také největší životnost. Na stélky pak používá třísločiněnou nevalchovanou hlazenici s větší tloušťkou. Tuto kůži seženete v mnoha různých e-shopech na internetu (např. na www.sijemezkuze.cz), nebo ve specializovaných prodejnách u vás ve městě. Boty se šijí v syrovém stavu, takže se nepodšívají. 

Kolik kůže je potřeba pro ušití jednoho páru bot?

Množství materiálu je detailně popsáno v lekci kurzu, která se věnuje pomůckám. Každopádně ale na jedny celé barefoot boty pro dospělého včetně stélky stačí 40 dm kůže

Jakou tloušťku kůže vybrat pro šití barefoot bot pro děti?

V kurzu se doporučuje kůže s tloušťkou 1,8 - 2 mm, počítá se ale s tím, že budeme šít barefoot boty pro dospěláky. Dětské nožky potřebují tenčí kůži, ideální možností pro boty na menší nožky je tloušťka kůže 1,4 - 1,6 mm

Kolik asi utratím za materiál a pomůcky na moje první ručně šité boty? 

Pokud doma nemáte vůbec nic z těch potřebných pomůcek a materiálů, počítejte s první investicí kolem 1500 až 2000 Kč. 

Je možné pro výrobu bot použít i jiný materiál než kůži?

Vlastní barefoot botky si samozřejmě můžete vyrobit z jakéhokoli materiálu (z koženky nebo čehokoli jiného). Každý materiál má ale jiné vlastnosti, vyžaduje jinou techniku práce a také jiné pomůcky. Tento online kurz šití bot je zaměřen pouze na šití kožených bot, jiné techniky šití a práci s jiným materiálem se v něm nenaučíte. 

Výsledky absolventů kurzu šití bot

Dokážu podle tohoto online kurzu ušít i jiné střihy bot?

Tento online kurz šití bot je zaměřen na šití barefoot polobotek. Ukazuje se ale, že spousta účastníků kurzu se dokáže samo dovtípit, jak si ušít třeba balerínky (ustřihnete jazyk, snížíte zadní díl a je to), nebo jiné střihy bot třeba podle návodů na internetu. Poměrně oblíbené jsou také boty se zavazováním na boku, ačkoli ne vždy sedí tak perfektně jako klasické boty, které se v tomto kurzu učíme šít. Pro šití bot se zavazováním na boku stačí snížit vnější část zadního dílu v místě zavazování (na levé straně) a prodloužit vnitřní část zadního dílu v místě zavazování. V kurzu si osvojíte základy toho, jak boty šít, další střihy a nápady už jsou pak na vás a na vaší fantazii. 

Jaká je životnost takových ručně šitých bot?

V kurzu si ušijete nádherné barefoot boty přesně podle svého vkusu, které vám dokonale padnou. Jejich životnost pak jako u jakýchkoli jiných bot závisí na způsobu vaší chůze (jestli třeba šmajdáte na jednu stranu, boty se rychleji ošoupou), užívání a samozřejmě také péči. Pokud se o boty budete správně starat, vydrží vám klidně i několik let ve stále stejném stavu. 

Jak se o vlastnoručně ušité boty starat?

Tyto barefoot boty jsou pouze vycházková obuv, která není určená pro náročné sporty, vysokohorskou turistiku atp. Přesto je spousta účastníků kurzu nosí všude, to je ale na vás. Ať už je nosíte kamkoli, o boty je potřeba se starat, základem je ošetřovat je voskem, nechávat je vždy proschnout a neobouvat je vlhké. 

Kurz šití bot s Veronikou Mocovou

Jak tyto ručně šité boty zvládají zimu a vlhko a jak je případně zateplit? 

Lektorka kurzu tvrdí, že když se v botech nebude skákat do kaluží a budou se impregnovat, běžné vlhko snadno zvládnou. Nemusíte se bát, že by se plotny odlepily, lepidlo, kterým se lepí, je voděodolné a vlhko na něj nemá žádný vliv. A co zima? 

Spousta účastníků našeho kurzu šití bot i sama lektorka Veronika Mocová nosí vlastnoručně ušíté barefoot boty i v zimě. Zateplení většina z nich provádí snadným způsobem - pořídí si merino vložku do bot, sestřihnou jí na míru boty, do boty si pak obují teplejší ponožku a chlad je pak v pohodě zvládnutelný. 

Můžu kreslit také na špičku boty, nebo se obrázek roztáhne?

Vaše myšlenka jde správným směrem - pokud budete kreslit nějaký obrázek také na špičku boty, s velkou pravděpodobností se vám obrázek roztáhne. Na živém kurzu šití bot proto lektorka Veronika Mocová nedovoluje kreslit na špičku boty, doma si na své vlastní boty ale sama kreslí. Ví, co to udělá a počítá s tím. Víte, co se s obrázkem pravděpodobně stane, nemusí to být ale nutně na škodu, rozhodnutí ale necháme na vás. 

Můži si jenom tak vyzkoušet lekce zdarma a třeba si pak kurz nekoupit?

Jistě! Registrace do kurzu šití bot je zcela zdarma a k ničemu vás nezavazuje, pokud tedy nebudete chtít, kurz si jednoduše nezakoupíte. I v lekcích zdarma se ale naučíte spoustu nového a ušijete si svou prnví peněženku a náramek, vyzkoušíte si práci s kůží a uvidíte, jestli vás to chytne. Registrace je už napořád, takže si lekce můžete pouštět klidně pořád dokola. 

Je tento kurz šití bot vhodný i pro děti?

Jistě! Šití vlastních bot zvládnou i děti jakéhokoli věku, je to skutečně snadné a zábavné pro celou rodinu. Někteří účastníci online kurzu si třeba dělají rodinné víkendy a šijou všichni.

Vyzkoušet online kurz šití bot

Čtěte také

56 zaručených tipů, jak porazit nudu

Publikováno 16.3.2020

Nudíte se a nevíte, co dělat, když jste doma v karanténě? Jak překonat nudu? 

55 tipů na dárky k Valentýnu pro muže, ženu i pro oba

Publikováno 4.2.2021

Srdíčka, plyšáci, slavnostní večeře, čokolády a dezerty, krásná slova, zamilované pohledy a...

13 tipů na dárky, které pomáhají

Publikováno 30.11.2020

Stačí pár korun, pro někoho to může znamenat obrovskou pomoc a pro vás krásný dárek...