Nudíte se a nevíte, co dělat, když jste doma v karanténě? Jak překonat nudu? 

1. Googlete odpovědi na otázky, které potrápí váš rozum. 

Prvním tipem proti nudě (nejen) v karanténě je otevřít si Google a hledat odpovědi na otázky. Je to snadné a zabaví vás to na desítky minut.

Otázky můžou být různé např. pokud duchové umí procházet zdmi, proč nepropadnou podlahou? Jak lidé přišli na to, že se kráva dá dojit? Opravdu CocaCola vyleští mince? Proč se člověk musí na návštěvu k věštkyni objednat? Proč neexistuje krmení pro kočky s myší příchutí? nebo jo? 

2. Naučte se pískat na prsty

Taky jste vždycky chtěli umět pískat na prsty? Tahle nově nabitá dovednost se vám bude hodit na každém koncertě, festivalu i při procházce se psem. Stačí jenom vychytat ten správný úhel těch správných prstů. Návod, jak se naučit pískat na prsty najdete třeba tady

3. Naučte se konečně jazyky

Spojte příjemné s užitečným a využijte volný čas k tomu, abyste se konečně naučili cizí jazyk. Anebo říkat “ahoj”, "děkuji" (anebo nějakou balící hlášku) třeba ve 23 jazycích. Až příště pojedete na dovolenou, budete děkovat svému minulému já, že jste to volno jenom neproseděli u televize, to se vsaďte. Online jazykové kurzy využívají k učení všechny vaše smysly, učíte se angličtinu nebo jakýkoli jiný jazyk hravou formou, na počítači nebo v aplikaci v mobilu... Můžete studovat kdykoli a kdekoli. Výzkumy navíc prokázaly, že pro ovládnutí cizího jazyka stačí 20 minut studia denně a ty teď rozhodně máte. Klidně několikrát. 

4. Překvapivý tip - pusťte si film 

Něco mi říká, že vás tenhle bod už asi napadl :-). Konečně můžete pořádně prozkoumat Netflix, HBO GO, nebo si nějaký film stáhnout. Mrkněte třeba na klasiku, filmy, na které jste koukali jako malí, nebo na novinky letošní sezóny. Anebo si třeba pusťte dokument o něčem, co vás zajímá - o cukru, druhé světové válce, stavění konstrukcí, neuvěřitelných vynálezech historie nebo třeba o sázení květin. 

5. Vytvořte vlastní dabing k filmu s přízvukem v jazyce, který neumíte

Dívejte se na film a opakujte vše s italským nebo třeba francouzským přízvukem - zkrátka pro film vytvořte nový dabing, uvidíte, že se u toho skvěle pobavíte.

6. Proveďte čistku e-mailu

Promažte si e-mailovou schránku. Opravdu všechny ty newslettery, řetězové e-maily a vtipy od vám méně či více známých lidí a firem čtete? Ne? A budete je někdy číst? Pokud o tom dost pochybujete, neváhejte kliknout na tlačítko “zrušit odběr e-mailu”. Nebolí to, naopak se vám pak uleví. A pokud na to nemáte to srdce, vytvořte si plán - e-mailům, které jste ještě nečetli dáte třeba měsíc. Když si je ani potom ani neotevřete, přijde čas na to je smazat a odhlásit se z odběru. 

7. Zacvičte si jógu nebo pilates

Do fitka to nejde? Tak proč si nezacvičit doma. Můžete vypilovat asány, které vám nejdou, anebo se konečně odhodlat začít s jógou nebo pilates, jestli jste k tomu ještě neměli tu správnou motivaci. Vyzkoušejte třeba kurz jógy nebo kurz pilates pro začátečníky

8. Naučte se pár gest ve znakovém jazyce

Stačí mrknout na youtube a najdete toho spoustu. Můžete se třeba naučit pozdravit, poděkovat nebo říct vtip. Když se to budete učit ve dvou a pak se budete snažit dorozumět, užijete si spoustu srandy a kdo ví, kdy se vám to třeba bude hodit. 

9. Chvilku se nuďte a jen tak buďte

Někdy je fajn jenom se tak zastavit a být jenom sám se sebou. Nehrát si s mobilem, nescrollovat socky ani nekoukat na televizi, prostě jenom tak být. Věřte nebo ne, ale pro mnoho lidí je to docela složité. Máme totiž pořád pocit, že bychom měli něco dělat, protože když nebudeme, tak o něco přijdeme... teď přišla ta chvíle, kdy vám nic neuteče. Zkuste se třeba na 15 minut jenom tak posadit, zavřít si oči a sledovat, co se bude dít. 

10. Sledujte letadla na leteckém radaru

Je to fakt sranda. Když si navíc letecký radar oddálíte, budete překvapení kolik letadel v jednu chvíli létá a začne vás, stejně jako nás, fascinovat každý člověk, který dokáže řídit letový provoz bez toho, aby se tam něco srazilo. Věděli jste třeba, že letový dispečer může pracovat jenom dvě hodiny v kuse a pak musí mít pauzu, aby se náhodou nepřestal koncentrovat?

11. Naučte se psát všemi deseti

A bez překlepů! Proč? Protože to se dneska prostě hodí. Mrkněte třeba na psaní hravě, naučíte se tam psát všemi deseti správně, hravě a poměrně rychle. Osvojíte si návyky, které už nikdy neztratíte. 

12. Něco si upečte

Muffiny, cupcaky, buchty, dorty, koláče, slané dobroty… možností je nepřeberné množství, stačí jenom vytáhnout kuchařku nebo otevřít google a pustit se do toho. 

13. Zatancujte si

Tanec je prokazatelně dokonalým lékem na nudu. Je to snadné - pusťte si hudbu (pokud máte rádi své sousedy, tak třeba jen do sluchátek) a zatancujte si. Naučte se konečně moonwalk, břišní tanec nebo zvedačku jako v Hříšném tanci. 

14. Vymyslete si svůj dům snů

Promyslete si všechno - kde by měl dům stát (chtěli byste bydlet u moře, na horách, nebo přesně tam, kde jste?), jaký byste chtěli výhled, kolik koupelen a pokojů, jakou byste chtěli kuchyň (s ostrůvkem, do L nebo do U?), jak velké návštěvy by k vám měly chodit, budete chtít barové židličky, francouzská okna, bazén, posilovnu, pracovnu nebo dílnu? A co zahrada, jak by měla ideálně vypadat? Dovolte si popustit uzdu své fantazii a představte si ten nejkrásnější dům, jaký jen dokážete. 

15. Vytřiďte si věci ve skříni

Co si budeme povídat, většina z nás má skříň plnou oblečení, které nenosíme. Takže se toho vůbec nebojte a vrhněte se na to. Doporučuje vytáhnout úplně všechno a roztřídit to na 3 hromádky podle jednoduchého pravidla.

  • Hromádka č. 1 - nosím to pravidelně a mám k tomu citový vztah. Tahle hromádka je jasná, bude na ní oblečení, které zůstává doma. 
  • Hromádka č. 2 - občas to nosím a chci tomu ještě dát šanci. Tohle oblečení dejte na speciální poličky ve skříni a dejte mu zkušebku třeba 2 měsíce. Pokud si ho za tu dobu ani jednou neoblečete, je čas, aby dělalo radost někomu dalšímu. 
  • Hromádka č. 3 - jůůů, to už si ani nepamatuju, že mám. Tohle oblečení patří buď do koše nebo je čas ho darovat charitě. Ani si nepamatujete, kdy jste ho měli naposled na sobě, nenosíte ho a nikdy nebudete. 

Tato pravidla samozřejmě neplatí pro sezónní oblečení, je jasné, že v létě nebudete nosit zimní péřovku a v zimě zase moc neunosíte bikini, takže rozdělujte s rozumem, ale rázně. "Mohlo by se hodit" nebo "to mám od babičky" skutečně není dostatečný argument pro to si to oblečení nechat. 

16. Naučte se masírovat

Víte, že existují online masérské kurzy, ve kterých se naučíte třeba dokonalou relaxační masáž, masáž miminka, která mu pomůže od všech nepříjemností a dokonale ho uvolní, nebo lakovou masáž pro rychlé odstranění bolesti hlavy? Že ne? Tak existují. Tyto masérské kurzy vede zkušený masér, který vás ve svých videolekcích provede vším, co budete pro parádní masáž potřebovat. Všechny lekce si můžete pouštět klidně opakovaně a trénovat to buď na sobě, nebo ideálně na někom blízkém. 

17. Zjistěte, na jak dlouho zadržíte dech

Jasné, snadné a rychlé. Vemte si stopky (třeba v mobilu nebo chytrých hodinkách) a změřte se. Tak co, kolik dáte? 

18. Konečně to udělejte

Máme na mysli nutné opravy v domě. Máte spoustu volné času, takže konečně vyměňte tu žárovku, vyměňte vypínače, přidělejte lišty, vymalujte spíž, zkrátka konečně udělejte všechno to, co tam na vás čeká už pěkně dlouho a vám se do toho pořád nějak nechce. 

19. Poslouchejte podcasty 

Vaše oči už jsou z toho neustálého koukání na televizi, do počítače a mobilu unavené? Nechte je si trochu odpočinout a poslechněte si nějaký ten podcast. Podcast je dokonalým vynálezem nové doby, je to jako byste měli jakoukoli přednášku nebo zajímavý rozhovor u sebe v mobilu. Je to totiž rozhovor dvou nebo více lidí, kteří spolu mluví na nějaké dané téma. Podcasty můžete poslouchat na internetu, v mobilu s operačním systémem Android i iOS. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší podcasty z různých oborů, stačí si jen vybrat:

  • Deep Talks, Petr Mára podcast, ProtiProudu, MladýPodnikatel, Boris a Brambor, Jauu, P.S.: to bolelo, Cukrfree podcast, Za hranicí fitness, The tim ferris show, Život jako hra, Na volné noze, Brain we are, Czechcrunch, Teorie peněz

20. Zkrášlete se - tip převážně pro ženy

Kdo říká, že v průběhu dlouhého pobytu doma třeba kvůli karantény nemůžete být krásná? Máte teď spoustu času naučit se líčit pro různé příležitosti. Konečně máte čas na to zjistit, jaký make-up je pro vás ten pravý, jak ho správně nanášet, jak se starat o váš typ pleti a jak na každodenní i slavnostní líčení. Mrkněte buď na youtube, anebo si vyzkoušejte lekce online kurzu líčení zdarma. A pokud jste doma ve dvou, s líčením si můžete užít spoustu srandy. Můžete si malovat knírky, zlepšovat obočí, nebo se vzájemně líčit jako na karneval. 

21. Překonejte světový rekord

Prozkoumejte Guinnessovu knihu rekordů, vyberte si nějaký rekord a pokuste se ho překonat. Velká řada disciplín se totiž dá dělat z domu, můžete třeba postavit nejvyšší věž z lega nebo plechovek, nebo se naučit co nejvíce čísel za desetinnou čárkou v pí. 

22. Umíchejte si drink

Co dělat během karantény nebo dlouhého pobytu doma, když se fakt hodně nudíte? Přece pít a užívat si :-) naučte se Sex on the beach, mojito nebo třeba piňa coladu. Uvidíte, že když si koktejl připravíte sami doma, bude chutnat ještě o něco lépe než ty klasické. Stačí zadat do googlu váš oblíbený koktejl a vrhnout se na to. Nemusí být ani všechny alkoholické, ta pravá zábava je totiž v tom, jak sleduje míchání různých barev a to, jak se různé tekutiny nepromíchávají a vytváří tak neuvěřitelně krásný koktejl, který je pak i tak trochu škoda vypít. 

23. Vylepšete si svůj životopis

Možná jste přišli o práci, možná vám během volna došlo, že vás vaše práce vlastně nebaví a nevidíte v ní žádný smysl, možná jen chcete být připravení, mít působivý životopis není na škodu nikdy.

Vyhraďte si na svůj životopis pár hodin, pořádně to promyslete a uvidíte, že výsledek bude stát za to. Rady HR specialistů, na které se často zapomíná by se daly shrnout do několika základních bodů:

  • Grafika - grafické zpracování životopisu vám rozhodně přidá plusové body. Vyzkoušejte třeba online program Canva, který je plný šablon. 
  • Fotka - reprezentativní fotka v životopise by v dnešní době měla být nutností, možná byste se ale divili kolik lidí ji tam nemá, anebo tam má třeba fotku z dovolené. Takže fotku ano, ale vhodnou. 
  • Stručně - personalisté na vás nemají hodinu, vlastně vašemu životopisu nevěnují více času, než je nezbytně nutné. Buďte struční a vyjadřujte se jasně, nikdo není zvědavý na proud vašich myšlenek sepsaný do sáhodlouhých slohovek. Nepište své zkušenosti dvacet let dozadu rok po roku, nikdo to nebude číst. Shrňte je, vyberte z nich ty zásadní, vyzdvihněte ty nejnovější a nejdůležitější. 
  • Zájmy - někteří říkají koníčkům v životopise jasné "ano", jiní tvrdí, že se tam hodí jenom ty, které nějak souvisí s prací. Za nás koníčky vypovídají o osobnosti a je dobré je tam mít. Zároveň je to místo v životopise, kam můžete napsat něco, podle čeho si vás zapamatují. Představte si, že se na dnaou pozici hlásí třeba 10 lidí. 10 podobných škol, praxí i koníčků - všichni mají rádi sport, četbu a kulturu. Pak jste tam ale vy se zálibou v osmitisícovkách, historii Habsburků, psaním povídek o lidožravých pávech nebo třeba vytvářením modelů pro 3D tiskárny. Rozhodně si vás zapamatují. 
  • Buďte konkrétní - nepište, co jste měli na starost, ale jaké jste měli výsledky. Ono totiž to, že něco máte dělat ještě neznamená, že to umíte a děláte dobře. To ukazují pouze konkrétní výsledky vaší práce.
  • Kontakt - ano, někteří zapomínají přidat do svého životopisu kontakt. Takže takto - adresa s číslem popisným nutná není, ale telefon a e-mail nemsí chybět
  • PDF - prostě posílejte životopis jenom ve formátu PDF. Prostě proto. Ve wordu stačí dát "Uložit jako" a vybrat "PDF".

24. Zahrajte si počítačovou hru

A úplně bez výčitek. Víte, co je to RPG nebo coba? A pamatujete na miny, tetris, Mária a GTAčko? Je na čase si je připomenout.

25. Postavte si pevnost z dek jako v dětství

Pamatujete na ty neskutečně dokonalé dětské pevnosti? Stačí k tomu hromada dek, židle a odhodlání. Dovnitř si dejte světýlka, nebo si posviťte baterkou... můžete si číst, luštit křížovky, nebo jenom tak povídat, uvidíte, že si to parádně užijete. 

26. Seriály

Rozkoukejte nový seriál (teď frčí třeba Stranger things, Dům z papíru nebo samozřejmě Hra o trůny) nebo si připomeňte staré topky jako Přátelé, Jak jsem poznal vaši matku nebo třeba Útěk z vězení. Seriály se totiž nikdy neomrzí a dokážou vám dokonale pomoct zbavit se nudy a taky pár hodin času. 

27. Loket

Jednou jste to museli otestovat a teď je ten pravý čas. Je teda možné si olíznout vlastní loket, nebo ne? Staří mudrci praví, že ne, ale je tomu skutečně tak? Pokud se pokusíte získat odpověď s někým dalším, užijete si několik minut skvělé zábavy a dost možná i záchvatu smíchu. 

28. Kreslete si

Kreslení je krásná tvořivá činnost, která vás dokáže dokonale pohltit klidně na dlouhé hodiny. Kreslením se jakoby dostanete do jiného světa, který si sami tvoříte. Jenže co kreslit? Úplně cokoli. Kreslete si zvířata, mandaly, které si pak vymalujete, portrét osoby vedle vás nebo třeba vlastní ruku, ... pokud skutečně nemáte fantazii, nevíte, jak začít, anebo byste se v kreslení rádi dostali na další level, vyzkoušejte kreslení pravou mozkovou hemisférou. V tomto online kurzu kreslení se naučíte zapojit do kreslení celý mozek a výsledky budou neuvěřitelné. Vyzkoušejte si lekce zdarma a uvidíte, že se nestačíte divit, jaký skrytý potenciál ve vás do teď dřímal. Nejlepší na tom je, že stačí tužka a papír. 

29. Skládejte puzzle

Dílek k dílku, nejprve okraje a pak hezky ke středu. Dokonalý relax, příjemné odreagování a odpočinek od monitorů... prostě pár hodin super zábavy. Určitě doma taky máte nějaké ty puzzle, které jste nikdy nesložili, je to tak? A pokud ne, pořád se dají objednat. 

30. Ukliďte si počítač

Máte na ploše skutečně jenom to, co tam musí být? A co dokumenty, jsou ve složkách? Máte někde zazálohované fotky? A co antivirus, je aktuální? A je tam vůbec? Prostě věnujte pár hodin volna úklidu svého počítače, uvidíte, že vám pak bude velice příjemně. 

31. Připravte si podklady pro daně

Ano, můžete si je odložit, ale proč to nechávat na poslední chvíli, když teď máte tolik času? Zbytečně se pak zase budete honit v běžném provozu.

32. Napište to

Chcete už hrozně dlouho napsat nějakou povídku, knihu, nebo třeba diplomku? Začněte, právě teď je ten pravý čas. Nikdy jindy už nebudete mít tolik volna. 

33. Tvořte si něco domácího 

Zkuste si vyrobit domácí likéry, marmelády, krémy, mýdla, zkrátka cokoli, na co doma máte věci. A kde najít inspiraci? Rozhodně vás tady nezklame strýček Google. 

34. Zkuste rozdělat ohýnek pomocí lupy

Protože nikdy nevíte, kdy to budete potřebovat... třeba vytáhnout v hospodě jako parádní dovednost ke chlubení :) 

35. Štěňátka!

Dovolte si konečně pustit si všechna ta videa se štěňátkama na youtube. Někdy jsou štěňátka potřeba. A když už budete u těch zvířatek, zkuste se podívat i na to, co dělá salátová okurka, když jí položíte vedle kočky. 

36. Úklid

Ukliďte si. A ukliďte si i tam, kde normálně neuklízíte. Můžete odtáhnout nábytek, abyste za ním povysávali, uklidit si spíž, znovu přerovnat nábytek v pracovně, převléknout si všechny postele, vyprat polštáře a deky, utřít prach na skříních, uklidit balkón, přidat k tomu důkladný úklid kuchyně a koupelny a uvidíte, že se na pár dní zabavíte. A váš byt prokoukne. 

Vše pro úklid na jednom místě

37. Máte čas si povídat

Tak ho využijte. Najděte kontakt na lidi z dětství a napište jim nebo jim klidně rovnou zavolejte. Uvidíte, že si toho budete mít skutečně hodně co povídat. Vždyť jste se neviděli roky! 

Sedněte si k rodinnému stolu a povídejte si s dětmi nebo partnerem o svých snech, plánech a obavách. Vyprávějte si, co se vám v poslední době přihodilo, co vás rozesmálo a co překvapilo, vysněte si, kde byste chtěli být za 3 nebo 5 let a společně to pak proberte. Anebo si třeba vyprávějte strašidelné, nebo naopak vtipné historky. Kdy jindy by na to byl čas, než když jste spolu všichni hezky doma? 

Tip: Pokud si to chcete ozvláštnit, vymyslete si vlastní jazyk (mluvte třeba pozpátku, používejte cizí výrazy, propojte dva cizí jazyky nebo cokoli dalšího vás napadne), anebo komunikujte jenom neverbálně. Vlastně si zahrajete takovou pantomimu. 

38. Zavzpomínejte si 

Uvařte si dobrý čaj nebo kafe, vytáhněte si stará fotoalba a vzpomínejte. Ideálně si třeba s dětmi nebo partnerem vyprávějte různé příhody, které jsou s danými snímky spojené. Na takto strávený čas budete moc rádi vzpomínat. 

39. Tvořte

Člověk je prostě tvor tvořivý, takže když máte volný čas, je to naprosto ideální doba na to něco si doma vyrábět. A možností je nespočet. Mrkněte třeba na tyto online kurzy, které vás naučí cokoli od patchworku, přes moderní šití, paličkování a drátování, až po vitráže, papírová přáníčka a výrobu jedlých květin. Stačí si jen vybrat ten pravý kreativní kurz pro vás a pustit se do toho. Všechny online kurzy nabízejí lekce zdarma, takže si nejprve můžete vyzkoušet do čeho se pustíte. 

40. Uvařte si něco dobrého

Zkuste si jídlo jenom neobjednávat, ale uvařit. Vytáhněte staré kuchařky nebo vygooglete recept na svoje oblíbené jídlo a naučte se ho vařit. Zásob máte doma určitě dost, takže stačí jenom trochu inspirace a můžete se do toho pustit. Když se budete držet receptu, nemůžete nic zkazit... a pokud si troufáte, můžete klidně vyzkoušet uvařit specialitu nějaké cizí kuchyně. 

Kurzy vaření online

41. Vyrazte na zahradu

Ostříhejte stromy, natřete plot, obnovte kompost, zasaďte si květiny, opravte skleník, zkontrolujte trávník, ... prostě udělejte cokoli je potřeba. Budete na čerstvém vzduchu a zároveň se na několik hodin zabavíte velice ukliďnující činností. 

42. Čtěte

Pohodlně se usaďte, vemte si k ruce nějakou pěknou knížku a nechte se jí zcela pohltit. Čtení je činnost, která nikdy nevyjde z módy, všichni máme svou oblíbenou knihu, všichni máme knihy, které si už dlouho chceme přečíst a všichni máme plné knihovny... když jste doma, je ideální čas na to se konečně pořádně vrhnout na čtení. Čtěte knihy, čtěte blogy, mrkněte na stránky, které vás kdysi bavily, ale pak už nebyl čas jejich blog číst. 

43. Poslouchejte audioknížky

Když už vás třeba začnou bolet oči, pusťte si audioknížky. Mrkněte na audiotéku, progresguru nebo alzu. Mají na výběr ze stovek různých knížek všech žánrů. Můžete poslouchat z počítače, nebo třeba v aplikaci v mobilu. 

44. Bucketlist

Sepište si seznam věcí, které byste chtěli v životě zažít. Neomezujte svou představivost a buďte konkrétní. Takže žádné "zažít adrenalin", ale spíše "skočit si největší bungee jumping na světě". Můžou to být zážitky z jakékoli oblasti života od polární záře, jízdy ve sporťáku po slavné Road 66, přes krmení žiraf a pohádkovou svatbu, až po koupání s delfíny ve volné přírodě, oběd s prezidentem, nebo třeba založení vlastní charity. Pro inspiraci můžete mrknout třeba sem. Zasněte se a nechte se na chvilku pohltit svými budoucími zážitky. 

45. Naučte svého psa nové triky (nebo konečně poslouchat) 

Poslouchá váš pes, i když kolem běží kouzelná fenka nebo voňavá srnka? A umí nějaké zajímavé triky kromě "sedni", "lehni" a "dej pac"? Pokud ne, teď je ta pravá chvíle ho to naučit. Máte čas, jste spolu domu a hafan by si vás určitě rád užil. Inspirovat se můžete třeba v online psí škole. Můžete ho naučit třeba plížení, high five, otočku, skok do náruče, nebo cokoli dalšího vás napadne. A aby si to užil i on, nakupte mu něco dobrého za odměnu

46. Luštěte

Křížovky, sudoku, osmisměrky, hlavolamy... potrapte trochu své mozkové závity. 

Křížovky a sudoku

47. Vymyslete si nový byznys

Vždycky jste si chtěli založit vlastní blog, aplikaci nebo e-shop, ale tak nějak jste pořád nezačali? Kdy jindy, když ne teď, když máte tolik volna? Udělejte si rešerši, vyberte si obor, ve kterém vidíte potenciál a pusťte se do toho. V dnešní době je založení webu nebo e-shopu otázkou několika minut a internet je plný informací, jak na to. Stačí jen začít... 

48. Pokuste se nemyslet na lední medvědy

Nejde to, že? Je tam pořád, lump jeden chlupatý. Náš mozek totiž nedokáže na něco nemyslet, tím, že si to představujete už na to myslíte. Když si ale místo toho řeknete "mysli na veverku", medvěd rázem zmizí a v hlavě máte jenom veverku. Fascinující, že? Zkuste tohle používat i v běžném životě - místo abyste mysleli na nemyslení na něco, myslete rovnou na opak. 

49. Resty

Máte nějaké resty, které pořád odsouváte? Ať už to jsou pracovní e-maily, které vám tam vyhnívají, předělání webu, do kterého se pořád ne a ne pustit (mimochodem spousta freelancerů teď nemá zakázky, takže určitě někoho najdete), nebo třeba přidání nových produktů na váš e-shop, teď je ta pravá chvíle. Když budete koukat na televizi, jenom ztratíte pár týdnů života, když ale posunete svůj byznys o kousek dál, určitě se to vyplatí. 

50. Zahrajte si na sportovního komentátora

Komentujte nějaký sport v televizi (ideálně ten, kterému moc nerozumíte) s obrovským zápalem a nadšením, jako by šlo o mistrovský titul. 

51. Ukliďte si v mobilu

Rozdělte si třeba aplikace do složek, mrkněte, co jsou všechna ta červená upozornění, která vám tam svítí už dlouho, promyslete, jestli si na úvodní obrazovku nechcete dát něco jiného, jestli všechny aplikace pořád používáte, promažte snímky obrazovky... zkrátka dejte svůj mobil trochu do pořádku. 

52. Natočte video

Klidně na mobil, pokud nemáte kameru. Vyberte si nějaké téma, které vás zajímá a rozeberte ho na video, anebo natočte zvířátka venku, mytí nádobí v detailu nebo třeba skok na postel ve slow motionu. Uvidíte, že se parádně pobavíte. A když si k tomu vyzkoušíte přidat nějaké barvy, efekty a hudbu, třeba objevíte nový koníček, který vás nadchne. Pak přijde na řadu třeba nějaký kurz natáčení videa nebo jeho úprav ve speciálním programu. 

53. Pozvěte si domů lva, pandu nebo žraloka

Víte, že když na mobilu do Googlu zadáte třeba "lev" a kliknete na "Setkejte se tváří v tvář..." získáte lva v rozšířené realitě ve svém bytě nebo na vlastní zahradě a můžete si ho vyfotit? Snímky, které díky této rozšířené realitě vznikají, skutečně stojí za to a zabaví vás na pěkně dlouho. Vidět vedle sebe zvíře v životní velikosti může být skvělým zážitkem i pro děti. Nám tak třeba panda hlídá robotický vysavač, aby uklízel pořádně :) 

54. Naučte se s Photoshopem

Vždycky jste chtěli umět dokonalou retuš, vyjmutí objektu z fotky a další fígle? Nikdy na to nebyl čas, ale teď ho máte spoustu. Je tedy čas začít s online kurzem úpravy fotografií. Výhodou je, že si můžete jednotlivé lekce zastavovat a pouštět opakovaně kdykoli a kdekoli budete chtít. Instruktora máte jenom pro sebe a vše můžete hned procvičovat. 

55. Ukliďte si sociální sítě

Pročistěte si facebook, instagram, najděte si nové účty, které vás budou bavit. Skutečně tam máte jenom lidi a stránky, které chcete sledovat, anebo by si spousta z nich zasloužila minimálně "Uspat příspěvky na 30 dní" anebo rovnou "Přestat sledovat uživatele". My jsme si teď takovou čistku provedli a musím říct, že je to neuvěřitelně příjemný pocit. Když teď totiž scrolluju, vidím tam jenom to, co mě skutečně zajímá. A ne, o nic zajímavého nepřicházím. 

56. Spěte

Možná už jste četli knihu Proč spíme?, pak určitě víte, že spánek je zcela zásadní ro celý náš život. Ovlivňuje naši koncentraci, imunitu, plodnost a vlastně i všechno ostatní. Pokud se o tom chcete dozvědět více, nejlepší bude zmíněná kniha, anebo videa na youtube. A pokud to chcete rovnou začít aplikovat, spěte denně alespoň více než 7 hodin. 

Nevíme sice co by dělaly naše babičky, když by byla vyhlášená karanténa, my ale máme díky internetu téměř neomezené možnosti. Byla by tedy škoda, abyste volný čas jenom proseděli u televize. Zkuste ten čas využít nějak produktivněji. 

Čtěte také

13 tipů na dárky, které pomáhají

Publikováno 30.11.2020

Stačí pár korun, pro někoho to může znamenat obrovskou pomoc a pro vás krásný dárek...

Tipy na 10 nejlepších ferrat v Čechách

Publikováno 31.3.2021

Ferraty v Čechách patří mezi stále oblíbenější náplň aktivní dovolené. A není se čemu divit...

29 tipů na (nejen) vánoční dárky pro babičku

Publikováno 25.9.2020

Babičky jsou pro spoustu z nás kouzelné bytosti, ke kterým moc rádi jezdíme. U babičky totiž...